nieuws

‘Licht en eenvoudig’ is devies in Doorwerkstad

bouwbreed Premium

zuidlaren – Een podiumbouwer die zich in doorwerktenten gaat specialiseren, kleding, kachels en een bouwwatermeterput van slechts 48 kilogram. De Doorwerkstad is de plaats op de Bouwvakbeurs in Zuidlaren waar voor de tiende keer alles is verzameld op het gebied van verletbestrijding.

“Ik had eigenlijk willen meedingen naar de Innovatieprijs”, zegt ontwerper T. Huntink van de bouwwatermeterput. “Maar hij was helaas niet op tijd klaar.” Helaas voor Huntink, want het is een echte innovatie. De put weegt slechts 48 kilogram en is dus door twee man zonder kraan te plaatsen. Verder is hij ruimer dan de traditionele stalen put. “Een diameter van 1.10 tot 1.20 meter is net onvoldoende om je gemakkelijk in te kunnen bewegen”, licht Huntink toe. “Ik heb de mijne daarom 1.40 gemaakt. Daar kun je goed in werken.”

De put is gemaakt van recyclebaar kunststof, waarbij de geisoleerde bodem ervoor zorgt dat de watermeter niet bevriest. Het geheel is afsluitbaar met een deksel met slot. “Zodat de buren ’s nachts geen water komen ‘lenen’.”

Op de beurs verkoopt Huntink de put voor nog geen 1100 gulden. Daarna gaat hij 1245 gulden kosten, ongeveer net zoveel als een stalen put. Huntink verwacht dat zijn putten vijf tot tien jaar meegaat. “Maar dat is moeilijk te zeggen. Ik heb zelf al jaren een doorwerktent, waar nog nooit iets mee aan de hand is geweest. Maar een ander ragt hetzelfde ding in een jaar tijd af. Het is maar hoe je met je spullen omgaat.”

Naast de bouwwatermeterput presenteert Huntink ook zijn vrij nieuwe halfcilindrische doorwerktent voor stratenmakers, waarover Cobouw al eerder schreef.

Conisch koppelen

Voor het eerst op de beurs staat Mega Alu Systems: een podiumbouwer die zich heeft gerealiseerd dat zijn systemen ook kunnen dienen als doorwerktent in de bouw. “Het grote voordeel van onze systemen is dat de onderdelen licht zijn en eenvoudig te koppelen”, zegt P. Veenstra op de beurs.

De driehoekige buizenframes zijn namelijk gemaakt van aluminium en gemakkelijk te koppelen met een conische verbinding. Een stelling wordt zonder kraan opgebouwd, waarbij vrijwel alle vormen mogelijk zijn. Het roestvrije aluminium moet wel aan de grond worden verankerd om niet weg te waaien.

Mega Alu Systems heeft vier tenten standaard leverbaar. De kleinste daarvan is vijf meter lang bij een breedte van 3,5 meter, terwijl de goot zich op drie meter hoogte bevindt en de nok op 5,1 meter. Deze tent kost 5381 gulden. De grootste standaardmaat is 15,5 bij 10,5 bij 8 en 13,7 meter. Deze kost 25.519 gulden. Grotere overspanningen zijn op bestelling leverbaar, waarbij Mega Alu Systems er ook over denkt zijn systemen te gaan verhuren.

Nieuwtje voor asbest

Steigerfabrikant Layher biedt de doorwerker een universeel toepasbaar krimpfolieframe om steigers te overkappen. Het frame heeft aansluiting op steigers van 0.73, 1.09, en 1.40 meter breed en het dak is voor en achter uitschuifbaar.

Verder presenteert het bedrijf Protect, een stalen plaat in een aluminium profiel dat als afscherming in de steiger wordt geschoven. Protect is bedoeld voor asbestsanering. “Asbestvezels zijn hakerig en zeil ook, wat betekent dat je je zeil na een sanering altijd moet weggooien. En deze platen gebruik je keer op keer”, licht Van Meer toe.

De platen kosten 150 gulden per vierkante meter. Hetzelfde werk kan natuurlijk ook met krimpfolie worden gedaan, a zeven gulden per vierkante meter. “Dat is waar”, zegt Van Meer. “Het is maar wat de klant wil. Maar de animo voor dit product komt uberhaupt uit vreemde hoeken. Ze zijn namelijk ook geschikt voor podia en terreinafscheiding.”

Tent voor Doorwerkstad staat in een week

De nieuwe doorwerksystemen, de kleding en de kachels staan opgesteld in een grote doorwerktent. Steigerfabrikant Layher leverde het cassettedak dat overspanningen mogelijk maakt tot 36 meter met sneeuwbelasting en tot vijftig meter zonder. GMB in Groningen bouwde de tent.

“Wij verkopen de daken alleen”, legt A. van Meer van Layher uit. “Reco, Geltema, GMB en in Belgie Balliauw verhuren ze dan weer”. Layher heeft tot nu toe 12.000 vierkante meter cassettedak verkocht. “Die platen zijn nu allemaal in gebruik, dus het loopt wel.”

Een cassettedak ligt op spanten, die op de grond worden opgebouwd. De spanten passen zowel op Blitz- als Allroundsteigers. De platen worden er op het dak opgelegd. De drieduizend vierkante meter grote Doorwerkstad is met wanden en al in een week opgebouwd.

“Het is best een dure oplossing”, zegt Van Meer, “maar vooralsnog de enige manier om een heel pand in te pakken.” Een cassettedak kost bij een minimumgrootte van 2000 vierkante meter 250 gulden per vierkante meter.

Reageer op dit artikel