nieuws

IJsbeer geeft warmte, stroom en water aan funderingsbedrijf

bouwbreed

‘IJsbeer’ is de naam van de truck die de mannen van aannemings- en montagebedrijf Dekker in Werkendam onafhankelijk heeft gemaakt bij het stellen van prefab funderingen. Stroom, water, regelapparatuur, twee mortelsilo’s, bergruimte en zelfs een schaftlokaal: ze hebben het allemaal aan boord.

Vier werknemers van het bedrijf kwamen op het idee voor de truck, omdat ze zoveel moesten zoeken en wachten: op bouwterreinen was water en stroom vaak afwezig, mortel stond op de verkeerde plaats of verdween, het moest met de hand worden aangemaakt – wat leidde tot wisselende kwaliteit – en ze schaftten in de auto bij gebrek aan een keet.

Geen prettige arbeidsomstandigheden dus en daar baalden W. de Vries en de broers L., K. en J. de Heus van. Ze bedachten een oplossing, die met hulp van hun baas, heipalenleverancier Ringvaart, Intervam, Beamix en carrosseriebouwer J. Oosterwijk in Sleeuwijk heeft geresulteerd in een vrachtwagen die alles wat ze misten in zich heeft en met een BE-rijbewijs mag worden bestuurd.

En iedereen is tevreden. Volgens H. Dekker gaat het werk 20 tot 25 procent sneller, de mannen schaften droog en warm. Bovendien is de mortel altijd op zijn plaats, en droog, want ook dat was in het verleden een probleem. “Het regent veel in dit land en de mortel zat altijd in zakjes”, zegt H. Schoolman van mortelleverancier Beamix. “En dan kun je geavanceerde zakjes maken, maar het blijft een zwak punt. Terwijl ze de auto nu onder de moedersilo rijden en laden. Niets aan de hand.”

De auto is overigens wel mogelijk gemaakt doordat Beamix een nieuwe mortel ontwikkelde die geschikt is voor het afgieten van de paalkoppen, knooppunten in funderingsbalken en de onderzadeling van sparingen. Een jaar geleden waren daarvoor nog drie verschillende mortels nodig, wat de constructie van de auto aanzienlijk zou hebben bemoeilijkt.

De IJsbeer is genomineerd voor de Aannemer Innovatieprijs.

Een medewerker van aannemingsbedrijf Dekker in Werkendam mengt beton met de IJsbeer: de nieuwe vrachtwagen die stroom, water en mortel aan boord heeft en een schaftruimte bovendien.

Reageer op dit artikel