nieuws

Herstel spoorlijn opnieuw bedreigd door slecht weer

bouwbreed Premium

zuidbroek/muntendam – De herstelwerkzaamheden van NS Rail Infrabeheer aan de spoorlijn en dijkfundering tussen Zuidbroek en Muntendam dreigt opnieuw vertraging op te lopen. De spoorlijn werd door de recente wateroverlast zwaar beschadigd. Het aangekondigde slechte weer van de komende week zorgt voor nieuw oponthoud.

De voorspelde sneeuwval en vorst dreigen roet in het eten te gooien. De tot nog toe door NS Rail geleden schade – circa 2 miljoen gulden – ontstond toen tijdens de wateroverlast eind oktober, de Tussenklappenpolder onder water werd gezet teneinde het noorden van Winschoten droog te houden.

NS Rail gaat er nog steeds vanuit dat de werkzaamheden aan het spoor voor 22 januari kunnen worden afgerond. Bij elkaar moet 750 meter spoorlijn en 1300 meter dijkfundering worden hersteld. In totaal is hiervoor 5000 kuub zand en ander funderingsmateriaal nodig. Dat is drie keer zoveel dan waarmee vooraf rekening was gehouden.

Het water stroomde in oktober met zo veel geweld de Tussenklappenpolder in, dat de spoordijk nagenoeg werd weggevaagd. Het zachte weer van de afgelopen dagen was ideaal voor de herstelwerkzaamheden. Tot nog toe ligt het werk dan ook aardig op schema.

Als het inderdaad – zoals de weersverwachtingen voorspellen – gaat sneeuwen en vriezen, hebben de spoorwegarbeiders tussen Kerst en de jaarwisseling voor niets doorgewerkt en lopen ze bovendien een fikse vertraging en dito extra schade op.

NS Rail Infrabeheer heeft voor de geleden schade van 2 miljoen gulden een claim ingediend bij de overheid. Het is nog onbekend of die schadeclaim wordt gehonoreerd.

Reageer op dit artikel