nieuws

Forse straf voor oplichters bouwmaterialenleveranciers

bouwbreed

arnhem – De Arnhemse rechtbank heeft vijf mannen uit Huizen, Soest, Malden, Nijmegen en Ede, die in 1996 vanuit Lunteren een groot aantal leveranciers van bouwmaterialen en videoapparatuur oplichtten, forse celstraffen opgelegd.

De hoogste straf kreeg de initiatiefnemer van de oplichtersbende, de 50-jarige Huizenaar. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden waarvan zeven maanden voorwaardelijk. De Soestenaar (45) kreeg achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De Maldenaar (49) en de Nijmegenaar (42) kregen ieder een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Het best kwam de Edenaar ervan af: hij kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. De rechtbank bepaalde ook dat de vijf mannen de gedupeerde bedrijven die aangifte hebben gedaan, schadeloos stellen.

In amper twee maanden tijd bestelde de oplichtersbende via een opgekochte bv bij zo’n vijftig verschillende bedrijven in het land allerlei goederen met een totale waarde van ruim een miljoen gulden. De spullen, waaronder steigers, ladders, bouw- en betonstaal, zaagmachines, lasapparatuur, gereedschap, video’s, televisies, werden nooit betaald en ‘verdwenen’ vervolgens in het criminele circuit.

Tijdens de zitting, twee weken geleden, bleek dat de vijf leden niet alleen een groot aantal bedrijven oplichtten, maar ook elkaar bedrogen. De opbrengsten bleken niet eerlijk te zijn verdeeld. De officier van justitie had celstraffen geeist van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Reageer op dit artikel