nieuws

Forse huurverhoging nekt kleine bedrijven ‘Vastgoed wisselt sneller van eigenaar dan kaarten tijdens een spelletje klaverjas’

bouwbreed Premium

amsterdam – Aannemer J. van Roemburg pakt de kleurrijke brochure over bedrijfsruimte aan de Amsterdamse Weespertrekvaart van zijn bureau. “Die kregen we van de week in de bus. Inderdaad, de dag nadat bekend was geworden dat de bedrijven hier op Oost een huurverhoging van meer dan honderd procent voor hun kiezen krijgen. Het is wel duidelijk, de concurrentie slaapt niet…”

De medewerker van loodgietersbedrijf Buunk trekt zijn schouders op. “De huurstijging is hier het gesprek van de dag, iedereen moppert er over. Het lijkt mij ook wel een beetje te gek hoor; zo maar een verdubbeling.”

Zijn baas Patrick de Boer, vindt dat duidelijk ook. “Voor veel bedrijven”, benadrukt De Boer, “zal het de nekslag worden. Ik ben in principe niet tegen een huurverhoging, maar dan denk ik aan een redelijke stijging van tien tot hooguit twintig procent.”

Het besluit van de beleggingsinstelling Westermeijer uit Arnhem om met ingang van 1 januari 2000 andere huren te gaan hanteren voor de bedrijfsruimten op het terrein Oost aan de Veemarkt, is hard aangekomen. “Jarenlang hebben we voor deze unit tienduizend gulden betaald. Nu moet daar straks tienduizend bij, dat gaat toch van de winst af.” J. Keyzer van het gelijknamige verbouw- en onderhoudsbedrijf is er verder nuchter onder. Samen met zijn zoon is hij nu al tien jaar op het bedrijfsterrein gevestigd. “Het bevalt ons hier goed. We komen oorspronkelijk uit de binnenstad, maar moesten daar weg voor de stadsvernieuwing. De bereikbaarheid is hier veel beter.”

Het verhaal van Keyzer geldt voor het merendeel van de 150 op ‘Oost’ gevestigde bedrijven. Veel van de ondernemers zijn hier naar toe gekomen, omdat ze voor de stadsvernieuwing moesten wijken. H. Grifhorst van ..LE: “Het gaat hier veelal om kleinere bedrijven die plotseling voor een enorme huurverhoging staan.”

Opwinden

Het bedrijfsterrein is vorig jaar door ING Vastgoed aan Westermeijer verkocht. De belegger vindt dat de bedrijven al veel te lang een te lage huur hebben betaald en heeft op de valreep van 1998 besloten de huur te verhogen.

Rob Dijst, eigenaar van Drieco en gespecialiseerd in archiefvernietiging, kan zich daar nog over opwinden: “Vlak voor Kerstmis valt die brief op de deurmat, met daarin de mededeling dat binnen vier weken moet worden gereageerd. Vier weken, in een periode dat bijna niemand er is. Zo ga je toch niet met je huurders om?”

Volgens Grifhorst is het echter symptomatisch voor de wijze waarop beleggers tegenwoordig met het midden- en kleinbedrijf omgaan. “De voorkeur van beleggers gaat uit naar grote ondernemingen. Het zal me dan ook niets verbazen als Westermeijer straks met grote huurders aan komt voor de bedrijven die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Door die steeds hogere huren wordt het midden- en kleinbedrijf uitgehold. En bedrijfsterrein Oost is zeker geen uitzondering. Neem bijvoorbeeld het winkelcentrum Amstelveen waar de huurdruk enorm aan het worden is. Dat gaat uiteindelijk slachtoffers maken.”

Steeds wanneer het onroerend goed van eigenaar wisselt, stijgt de huur. “En in een tijd waarin vastgoed sneller van eigenaar verwisselt dan kaarten tijdens een spelletje klaverjassen, gaat het hard” zegt de MKB-woordvoerder.

Oplossing

De oplossing ligt zijns inziens voor de hand: de huurder moet bij verkoop van het bedrijfspand een eerste recht op koop krijgen. “Dan zouden wij zeker overwegen te blijven”, zegt J. van Roemburg, mede-eigenaar van het Aannemingsbedrijf Reynaert en van Roemburg.

De aannemer, die zeventien medewerkers in dienst heeft, is al een tijdje op zoek naar andere huisvesting. De aangekondigde huurverhoging heeft daarvoor het laatste zetje gegeven. “Ik betaal nu 22.000 gulden per jaar. Ons is een verhoging van tachtig procent in het vooruitzicht gesteld. Kopen wordt dan alleen maar interessanter”, zegt Van Roemburg. De zoektocht naar andere huisvesting verloopt vooralsnog moeizaam. “Het is moeilijk om geschikte bedrijfshuisvesting te vinden. Ruim 95 procent van ons werk halen we uit Amsterdam, dus we willen hier wel blijven. Maar de keuze is beperkt”, beaamt hij, om er laconiek aan toe te voegen: “Of het moet het bedrijfsterrein aan de Weespertrekvaart zijn. Maar ja, dan moet je wel bijna anderhalf miljoen gulden meebrengen.”

Actie

De getergde ondernemers zijn niet van plan zich zonder slag of stoot bij de huurverhoging neer te leggen. Onder aanvoering van Hans Valks van aannemingsbedrijf De Cannenburgh, is een advocaat in de arm genomen die de verhoging moet gaan aanvechten. Valks wil hier opmerkelijk genoeg zelf niets over kwijt. De aannemer verwijst kortaf naar Grifhorst als belangrijkste aanspreekpunt.

Van Roemburg glimlacht daarover. “Er is sinds deze heisa een waar onderling faxverkeer op gang gekomen. Plotseling wordt er met elkaar gesproken. Tot voor kort werkte iedereen hier op een eiland en wist je nauwelijks wie je buurman was.”

‘Loodgieter’ Patrick de Boer zegt veel van het gezamenlijk verzet te verwachten. “En anders gaan wij hier weg. Want zo bijzonder zijn de panden nu ook weer niet.”

Reageer op dit artikel