nieuws

EPN zegt niets over energieverbruik

bouwbreed

utrecht – De energieprestatienorm zegt niets over het energieverbruik van een woning of kantoorgebouw. Tot die conclusie komen alle sprekers van een van de congressen tijdens de Econergiebeurs in Utrecht. “Er wordt uitgegaan van standaardgedrag”, zegt bouwfysicus P. Vierveijzer van DHV AIB in Amersfoort. “Maar kantoren zijn niet van zes uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens dicht en bewoners van woningen zetten ’s winters hun ramen open.”

Bovendien zitten er gebreken in de normering zelf. Een groot huis valt bijvoorbeeld gunstiger uit dan een kleintje. Dat komt doordat de energieprestatienorm een verhoudingsgetal is en een groot huis heeft een grotere inhoud ten opzichte van zijn oppervlakte. Maar in absolute getallen kost groot wonen natuurlijk meer energie.

Verder zou de aanleg van zonnepanelen volgens architect F. den Dulk ook geen gunstig effect op de energieprestatienorm moeten hebben. “Het zegt niets over het energieverlies van een woning”, zegt Den Dulk. “De consument kan dus meer aardgas verbruiken en toch aan de norm voldoen.” En dat was nu net niet de bedoeling van de invoering van de norm.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels