nieuws

Eisen vakbond voor cao klein metaal onrealistisch

bouwbreed

delft – De werkgevers in de kleinmetaal vinden dat de eisen die de bonden stellen voor de cao Metaal en Techniek onrealistisch.

“Handhaven zij de eisen, dan zie ik het vervolg van de onderhandelingen somber in”, zegt B. Vonk, onderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Metaaltechniek (FWM).

De bonden sluiten niet uit dat het overleg over de grootste cao in de marktsector (330.000 mensen, waaronder werknemers van installateurs) volgende week dinsdag stukloopt. Zij betichten op hun beurt de werkgevers ervan niets te willen.

Vonk noemt het onbegrijpelijk dat de bonden de cao minder flexibel willen maken door de toeslagen voor avond- en weekendwerk te verhogen en de werknemer meer inspraak te geven op de uren dat er gewerkt moet worden.

“Dit gaat dwars tegen alle maatschappelijke ontwikkelingen in. Klanten willen geholpen worden, wanneer dat hen uitkomt”, zegt Vonk.

Zowel de bonden als de werkgevers hopen dat de ander deze week tot inkeer komt. “Zij zullen wel van hun voorstellen moeten afstappen”, zegt Vonk.

Zijn tegenspeler, A. Jongbloed van FNV Bondgenoten, hoopt dat de werkgevers “hun verstand” gaan gebruiken. “Het heeft geen zin om nog eens naar hetzelfde verhaal te luisteren”, aldus de onderhandelaar.

Reageer op dit artikel