nieuws

Burgemeester Borne wil uitstel Twentestad

bouwbreed

borne – Burgemeester F. Tjaberings van Borne wil de invoering van Twentestad met een jaar opschorten als de voorbereidingen binnenkort niet op gang komen. Hij betwijfelt of de nieuwe fusiegemeente in januari 2000 van start kan gaan.

“Voor een kwalitatief goede voorbereiding heb je minstens een tot anderhalf jaar nodig. De termijn is nu al te krap en er is tot dusverre geen bespreking gevoerd. Niemand kan zich een valse start veroorloven”, zei de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak.

Tjaberings gelooft niet dat dwarsligger Hengelo binnen enkele weken aan tafel schuift. De metaalstad, die liever zelfstandig blijft en alleen wil samenwerken met Borne en Enschede, wacht het besluit van de Eerste en Tweede Kamer af en rekt daarmee tijd. De fractiespecialisten van de Tweede Kamer komen op 12 en 13 februari naar Twente voor een hoorzitting over de gemeentelijke herindeling.

Volgens Tjaberings kan het tijdstip van invoering probleemloos worden uitgesteld. “De datum is nog nergens bepaald, het staat alleen vermeld in een wetsontwerp. Niemand moet denken dat ik de boel wil ophouden, want het gaat mij om de kwaliteit van de inrichting van Twentestad. Daar moeten we tijd voor nemen. Ik heb in mijn leven al drie gemeentelijke herindelingen meegemaakt, dus ik weet waar ik over praat.”

Ambtscollega J. Mans van Enschede verzet zich tegen dit standpunt. Mans houdt vast aan januari 2000. Hij vindt dat de fusie met “korte klappen moet worden voorbereid.”

In zijn nieuwjaarstoespraak stelde de Overijsselse commissaris der koningin J. Hendrikx zelfs dat de houding van Hengelo geen recht doet aan loyaliteit van de gemeente als werkgeefster. Daarmee verhoogde hij de druk op Hengelo om mee te werken aan de totstandkoming van de fusiestad.

Reageer op dit artikel