nieuws

Boskalis en HBG uit Midkap-index ‘Beleggers laten er geen traan om’

bouwbreed Premium

den haag – Boskalis Westminster en de Hollandsche Beton Groep (HBG) verdwijnen per 22 februari uit de Midkap-index van de Amsterdamse effectenbeurs. Voor de twee ondernemingen is er geen plaats meer op de ranglijst waarin de nummers 26 tot en met 50 van de beursgenoteerde bedrijven staan vermeld. De Nederlandse belegger zal er volgens analisten geen traan om laten.

“De Amsterdamse beurs lijkt veel op tennissport. Verlies je veel wedstrijden, dan zak je op de ATP-ranglijst”, schetst een woordvoerder van Amsterdam Exchanges. De vergelijking met tennis gaat redelijk goed op voor de bedrijven in de AEX-index en de Midkap-index. Zij die de laatste drie jaar minder omzet hebben gemaakt en hun beurswaarde flink zagen dalen, lopen de kans verwijderd te worden uit de top-50 van Nederlandse bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs.

Negatief

Op maandag 22 februari verdwijnen vier bedrijven uit de Midkap-index en komen er zes nieuwe voor terug. Twee van de vier gedegradeerde bedrijven zijn actief in de bouwnijverheid: Boskalis en HBG. De aandelen worden nauwelijks verhandeld, er zijn vaak negatieve berichten in het nieuws of er wordt gewoonweg ondermaats gepresteerd. HBG, onlangs nog in het nieuws met de onderwaardering van haar Duitse poot Wayss en Freytag, en Boskalis Westminster zijn nu ook beursslachtoffer geworden van hun ondermaatse prestaties en winstwaarschuwingen. Ze worden op de lokale markt geplaatst.

“We hadden het al zien aankomen”, voorzag woordvoerder C. Ralings van Boskalis. “Dit is natuurlijk geen wens voor het nieuwe jaar en we betreuren het ten zeerste dat er weinig in onze aandelen wordt gehandeld. Ik zie het als een slecht teken, hoewel we nuchter blijven en onze nieuwe rol als een lokaal fonds zeker niet zien als een grote waarschuwing.”

Spijtig

Volgens Ralings is de toetreding tot de lokale markt voor een deel aan het baggerbedrijf zelf toe te schrijven. “Onze opdrachtgevers kennen ons goed en daar ligt volgens mij het probleem. We zijn te lichtzinnig omgegaan met de zichtbaarheid van Boskalis in de financiele wereld. Momenteel zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een beleidsplan om de zichtbaarheid te verbeteren, zodat we op den duur ook op de beursvloer weer mee kunnen spelen”, vertrouwt Ralings toe.

Woordvoerder A. Pronk van HBG reageert enigszins gelaten op de degradatie. “Het is spijtig, maar er is niets aan te doen. Ik ben in tegenstelling tot Ralings niet van mening dat we dit aan onszelf te danken hebben. De markt is de markt, daar hebben wij verder weinig invloed op. HBG heeft de belangen van zijn aandeelhouders altijd goed behartigd. Daar kan het dus niet aan liggen. We zullen ons daarom ook niet op een soort actieplan toeleggen om onze positie op de beurs op te krikken”, weerlegt Pronk.

Volgens financiele analisten zal de aandacht voor de fondsen die uit de Midkap-index verdwijnen alleen nog maar verder afnemen. Om die reden wordt ook niet echt verwacht dat een reddingsplan als dat van Boskalis nut heeft, aangezien de bedrijfsresultaten uiteindelijk de koers zullen zetten. “De degradatie naar de lokale markt zal niet echt een grote impact hebben op de resultaten van HBG en Boskalis”, meent M. Aupers, financieel analist van Rabo Securities. “Ik verwacht ook niet dat de koersen van HBG en Boskalis hierdoor nog verder zullen dalen. Je vraagt je intussen haast af of er uberhaupt nog wat vanaf kan”, reageert Aupers.

Reageer op dit artikel