nieuws

Beursgenoteerde bouwers duidelijk in mineur HBG en Boskalis Westminster mogelijk uit Midkap

bouwbreed Premium

den haag – Aandelen van de beursgenoteerde aannemers hebben in 1998 dramatisch slecht gepresteerd. De koersen daalden met tientallen procenten en ook de rendementen vielen fors terug.

Het gevolg is dat de Midkap-index mogelijk twee grote aannemers verliest.

De beursgenoteerde aannemers kunnen het beursjaar 1998 kan maar beter zo snel mogelijk vergeten. Geen van hen was in staat beter te presteren dan in het glorieuze jaar 1997. In dat jaar nam de waarde van alle bouwaandelen fors toe.

De grootste dalers in het achterliggende jaar waren Ballast Nedam (-41,9 procent) en Koninklijke Volker Wessels Stevin (-41,7 procent). Frappant is dat de laatst genoemde aannemer, die begin 1997 ontstond uit de fusie tussen Condor Wessels Groep en Volker Stevin, in 1997 samen met Heijmans tot de top behoorde. Een mogelijke verklaring voor de daling moet worden gezocht in Duitsland. Daar voert de onderneming een expansie-strategie. Zo werd in 1998 een belang van 25 procent genomen in F.C. Trapp AG. Het probleem in Duitsland is dat de bouwmarkt erg slecht is. ”Daarnaast zijn er toch berichten dat de woningbouw gaat afvlakken en dat wegenbouwprojecten worden vooruitgeschoven”, zo verklaart een analist. ”Volker Wessels Stevin is de grootste infrabouwer in Nederland en hoge bomen vangen nu eenmaal de meeste wind. NBM-Amstelland is ook een grote woning- en infrabouwer. Maar door zijn handelsdivisie bleef de onderneming in de luwte.”

Tot de goede’ aandelen behoorden Koninklijke Bam Groep (-8,9 procent) en NBM-Amstelland (-15,7 procent). De mislukte overname van Wilma Nederland door Bam heeft de waarde van het aandeel niet al te veel beschadigd. Bam heeft zich in 1998 teruggevochten door het plegen van overnames. Het bouwconcern tracht zich minder afhankelijk te maken van het utiliteitsbouw. Versterkingen werden gezocht in de installatie- en infrabouwsector.

Uit Midkap

Niet alleen de waarde kelderde, maar ook de rendementen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam gisteren met een berekening die uitwees dat de bouwnijverheid er in negatieve zin uitsprong. De beursgenoteerde aannemers wisten een negatief rendement te behalen van -22,2 procent. Daarmee scoorde deze branche veruit het slechtst. Het totale rendement van alle aandelen over 1998 bedroeg volgens het CBS 22,3 procent. Dit is hoger dan het gemiddelde rendement van de afgelopen vijftien jaar (18,8 procent).

De val van de bouwaandelen heeft mogelijk consequenties voor Hollandsche Beton Groep en Koninklijke Boskalis Westminster. De kans bestaat dat het bestuur van de Effectenbeurs besluit de twee aandelen in februari uit de Midkap-index te halen. De gedaalde beurswaarden en te lage omzetten spelen de twee parten. Hoewel ook de beurswaarden van de andere Midkap-aannemers, Koninklijke Volker Wessels Stevin en NBM-Amstelland, zijn gedaald is er meer gehandeld. Dat zal uiteindelijk de redding van de twee zijn.

Reageer op dit artikel