nieuws

Belastingwapen in strijd tegen leegstand in steden

bouwbreed Premium

parijs – In de strijd tegen leegstand en woningtekort in de grote steden, heeft Frankrijk sinds 1 januari een belastingwapen ingezet voor woningen, die al twee jaar of langer leeg staan. De speciale tax geldt in 683 gemeenten in de regio Parijs; Lille, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Montpellier, Cannes-Grasse-Antibes en Nice.

De Franse regering kan leegstand controleren door middel van de speciale woonbelasting die iedere huiseigenaar, belegger in onroerend goed, of huurder jaarlijks moet betalen, de zogenoemde taxe d’habitation. Is een huis op 1 januari onbewoond dan hoeft er geen woonbelasting worden betaald. Huiseigenaren die hun geld in onroerend goed beleggen (onder wie veel buitenlanders in grote steden en het zuiden), doen hier dankbaar hun voordeel mee.

Ook laten legio huiseigenaren hun huizen liever onbewoond sinds de socialistische regering in het begin van de jaren tachtig een wettelijke regeling invoerde voor het verhuren van huizen in de vrije sector. Huurders die niet betalen kunnen er moeilijk uitgezet worden. De nieuwe belasting bedraagt in het gunstigste geval tien procent van de huurwaarde (een jaar leegstand); in het ongunstigste geval vijftien procent (vanaf drie jaar leegstand). De maatregel heeft ook een socialistische kleur. Het decreet is onderdeel van de in juli 1998 aangenomen wet op de uitsluiting. Deze beoogt betere kansen voor minder bedeelden en daklozen, die in de afgelopen jaren massale kraakacties hebben ondernomen in leegstaande panden van onder meer banken en verzekeringmaatschappijen.

De wet maakt een uitzondering voor woningen die in de afgelopen twee jaar gedurende 30 dagen bewoond waren. Zij moeten dit wel kunnen aantonen.

Reageer op dit artikel