nieuws

Aldo

bouwbreed

Een van de goede dingen die Aldo van Eyck heeft gedaan voor de Nederlandse architectuur is Rem Koolhaas, via diens neefje, aan te raden niet in Delft te gaan studeren. Al gaf hij er zelf les. Bouwkunde Delft was op dat moment, 1968, in de greep van de politiek. Architectuur bestond even niet. Rem ging naar Londen en de rest is geschiedenis.

Nog vele jaren later kwam het tijdens zijn colleges tot woede-uitbarstingen tegen “die mensen die, zelf niks, ook niks missen”. Aan ons was dat niet zo goed besteed, want wisten wij veel van revolutie. Een medestudent trachtte hem tegen te spreken, maar kreeg de volle laag. “Hij bedreigde mij met een baksteen! Die wilde hij naar mijn kop gooien!” Wij allemaal verontwaardigd natuurlijk.

Toch bleef twijfel knagen. Sommigen mogen met recht boos zijn, meer dan anderen. Aldo van Eyck was zo iemand.

Reageer op dit artikel