nieuws

Aedes gaat effect meten van Vinex Corporaties vrezen grote uitleglocaties

bouwbreed Premium

hilversum – Corporaties willen een zogeheten nieuwbouw effect rapportage (ner) om de gevolgen van grote uitleglocaties op de bestaande stad te meten.

Nu de productie van de half miljoen huizen op de Vinex-locaties op gang komt, lijken corporaties bang te worden voor hun eigen woningvoorraad. Het initiatief lijkt wel laat te komen, want de ner zou vooraf moeten gaan aan de eerste paal.

In de visie van Aedes, vereniging van woningcorporaties, moet de ner meten welke effecten nieuwbouw heeft op de bestaande wijken. De uitkomst van de ner kan zijn dat een nieuwbouwplan helemaal niet doorgaat of gefaseerd moet worden. De achterliggende gedachte is partijen verplicht mee te laten denken over de gevolgen.

Aedes bestrijdt dat ze tegen de bouw van nieuwe woningen en wijken is. Ze acht een gestage stroom van nieuwbouwwoningen zelfs noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling van de samenleving.

De knipoog naar de mer, milieu effect rapportage, is overduidelijk. Alleen realiseren de corporaties zich dat dertien jaar nodig was de mer tot wet te bekrachtigen. Vergelijkbare procedures voor de ner zullen mogelijk nog langer duren. Tegen die tijd is de Vinex-opgave van bijna een half miljoen nieuwbouwhuizen afgerond.

Daar willen de corporaties dan ook niet op wachten. In Brabant, Friesland, Flevoland en Limburg werken corporaties aan provinciale varianten van de ner. Aedes heeft besloten zich voorlopig te beperken tot het steunen van dit soort initiatieven.

Op pagina 2: Grootschalige nieuwbouw verrast woningcorporaties.

Reageer op dit artikel