nieuws

Aantal Kroaten in bouw groeit

bouwbreed

amsterdam – Niet alleen Ieren maar vooral ook bouwvakkers uit Kroatie gaan in toenemende mate voor Nederlandse aannemers aan de slag. Veel bouwers blijken zich inmiddels de vraag te stellen of hun Kroatisch personeel eigenlijk wel onder de Nederlandse verzekeringen valt.

Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB), naar verluidt de laatste dagen overspoeld met verontruste telefoontjes, wijst voor het antwoord naar de bepalingen in de Nederlandse bouw-cao.

“Die gelden ook voor buitenlanders die langer dan een maand in Nederland actief zijn”, verklaart een zegsman. Kroatische bouwvakkers werken onder meer op de bouwplaats van een groot kantorenproject in Amsterdam Zuid-Oost.

Het SFB werd er op attent gemaakt dat de Kroaten voor een Duits uitzendbureau werken. In beginsel vallen deze bouwvakkers daardoor niet onder de Europese detacheringsverordening, aangezien Kroatie niet behoort tot de Europese Unie. Niet is duidelijk of de Kroaten vallen onder het GAK of de SFB.

Britten

Ook de inzet van Brits en Iers personeel op de Nederlandse bouwplaatsen levert veel vragen op. Temeer daar deze werknemers niet zelden als ‘zelfstandige zonder personeel’ (zzp’er) te boek staan. Deze bouwvakkers moeten in elk geval beschikken over een detacheringsverklaring. De aannemers dienen na te gaan of die voldoet aan de detacheringsverordening van de Europese Unie.

Het SFB licht werkgevers over deze kwestie voor met een fraudepreventieplan. Controlelijsten moet uitwijzen of de Ieren en Britten daadwerkelijk zijn gedetacheerd.

Het Sociaal Fonds praat deze week met het GAK over de mogelijkheden van een ‘internationaal schakelpunt’. Dat moet de samenwerking tussen de uitvoeringsinstanties vergroten en nauwere contacten onderhouden met het buitenland.

Op pagina 5: Inzet Britten in bouw roept tal van vragen op.

Reageer op dit artikel