nieuws

Aanleg Randweg Den Haag na zestig jaar van start

bouwbreed Premium

voorburg – In 1938 werd er voor het eerst over gesproken. Gisteren was het dan zover. Minister Netelenbos (Verkeer) verrichte de officiele aftrap voor de Noordelijke Randweg Haaglanden (NORAH) en de wijk Sijtwende.

“We kunnen hier niet van een duizelingwekkende beslissingsnelheid spreken. Bij een totale lengte van negen kilometer zijn we dus een kilometer per 6,6 jaar opgeschoten exclusief aanlegtijd. Nou ja, dat is dan toch nog meer dan anderhalve centimeter per uur”, zo grapte Netelenbos.

Zij noemde Sijtwende een baanbrekend idee: een weg in een tunnel gecombineerd met duizend woningen. Voor dit idee van dubbel grondgebruik kreeg Sijtwende al een prijs voor intensief ruimtegebruik.

Nieuwsgierig

Netelenbos was ook nieuwsgierig naar de ervaringen die met dit project worden opgedaan als een van de eerste projecten waarbij infrastructuur en woningbouw in publiek-private samenwerking wordt uitgevoerd. Vooruitlopend op een evaluatie zijn er volgens haar al twee lessen te trekken. De eerste is dat pps kan bijdragen aan kwaliteit. “Er is voorkomen dat de nieuwe weg als barriere gaat werken.”

Reageer op dit artikel