nieuws

Uitbreiding Bijlmerbajes met 192 cellen

bouwbreed

amsterdam – De Bijlmerbajes krijgt er 192 cellen bij. Het gaat om een ‘stadsgevangenis’ die bestemd is voor onder meer autokrakers en tasjesdieven. De plannen om de Bijlmerbajes te slopen zijn van de baan. De parkeergarage wordt uitgebreid en het gevangeniscomplex wordt gerenoveerd. Dit meldt GRIP, een uitgave van het gemeentelijk Grondbedrijf in Amsterdam.

De renovatie van de Penitentiaire Inrichtingen Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, moet over vijf a zes jaar zijn beslag hebben gekregen. In 2000 moeten de nieuwe cellen worden opgeleverd. Een grondruil met de gemeente Amsterdam maakt verdere uitbreiding mogelijk, maar hiervoor bestaan nog geen concrete plannen.

Vorig jaar rees het plan het complex te slopen. Om het gebouw afdoende te beveiligen, zou extra personeel moeten worden ingezet en dat is erg duur. Volgens directeur J. van Huet was het daarom voordeliger het gebouw te slopen en in het Westelijk Havengebied een nieuwe gevangenis te bouwen.

De Rijksgebouwendienst en Justitie zien sloop echter als kapitaalvernietiging. Daarnaast vindt het gemeentebestuur dat sloop de ‘skyline’ van Amsterdam onherstelbaar zou beschadigen.

Met de renovatie en nieuwbouw zijn tientallen miljoenen guldens gemoeid. Exacte bedragen willen Justitie en de Rijksgebouwendienst niet noemen, omdat het werk nog niet is aanbesteed.

De renovatie van een van de zes torens, De Singel, is inmiddels afgerond. De kosten hiervan bedroegen tien miljoen gulden.

Het ging hierbij om onder meer het vernieuwen van ramen en het aanbrengen van zonwerend glas. De andere torens krijgen een vergelijkbare opknapbeurt. Verder worden ze allemaal geschilderd. Het voorgebouw van de Bijlmerbajes krijgt zonwering.

De stadsgevangenis verrijst aan de Wenckebachweg. De Rijksgebouwendienst onderhandelt met de gemeente over een strook grond in het verlengde van de plek waar de nieuwbouw komt. Hier komt een gevangenismuur.

De onderhandelingen over de grond zijn in volle gang. “Als compensatie wil de gemeente dat de Rijksgebouwendienst aan de noordkant van het complex een strook grond afstaat”, aldus GRIP.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels