nieuws

‘Goed Bam-bericht heeft geen invloed op beurskoers’

bouwbreed

bunnik – De Koninklijke Bam Groep heeft een voortreffelijk eerste halfjaar achter de rug. Omzet en winst explodeerden. Helaas voor het beursfonds: een minikrach strooide roet in het eten. Het aandeel heeft een vrije val gemaakt.

“Er breekt een periode aan dat een goed bericht geen invloed meer heeft op het aandeel, en een slechte mededeling meedogenloos wordt afstraft,” zegt dr. ir. Wim van Vonno, voorzitter raad van bestuur Koninklijke Bam Groep, gelaten. De onderneming lichtte gisteren als laatste aannemer de eerste zes maanden toe. “De ontwikkeling van ons aandeel heeft inmiddels weinig meer van doen met de ontwikkeling van het bedrijf. Of je er iets aan kunt doen? Als bedrijf, of persoon niet. Grootheden zijn belangrijker, daar moet je niet tegen vechten.”

Een van de aandeelhouders, die veel heeft verloren met de neergang van het Bam-aandeel, was Dik Wessels. Als lid raad van bestuur Koninklijke Volker Wessels Stevin nam hij via zijn beleggingsbedrijf Reggeborgh in maart van dit jaar een belang van 5,18 procent. In die dagen betaalde Wessels voor het belang circa vijftien miljoen gulden.

Koploper

De omzet- en winstgroei van de aannemer uit Bunnik zijn, afgezet tegen wat de concurrentie heeft gedaan, aanzienlijk. Onderstaande tabel laat zien dat Bam met 57 procent de grootste omzetgroei toonde. Alleen NMB Amstelland wist een winstgroei boven die van de Bam te presenteren. Bij het Haagse bouw- en handelsconcern speelde mee dat Wilma voor het eerst in de cijfers van NBM werd meegenomen.

De kras die de Bam-Groep in Duitsland opliep, heeft volgens de bestuursvoorzitter louterend gewerkt. “Er is hard gewerkt aan de rationalisatie van de organisatie. Als laatste hebben we begin dit jaar de ontwikkelactiviteiten in een sector ondergebracht en dat proces blijkt geslaagd. Alle sectoren dragen bij aan het resultaat. Het accent ligt nu op een verdere verbetering van het rendement; dat moet op 2 procent na belasting liggen.”

Van Vonno tempert a la Beenhakker de euforie rond zijn bedrijf. “Een deel van de omzetgroei (twintig procent) is gekocht. Zo zijn we door de aankoop van Interbuild in Belgie tot de top 5 doorgedrongen. Het nieuwe bedrijf heeft goed bijgedragen tot het resultaat. Een bedreiging voor onze groei vormt het tekort aan vakmensen. Gelukkig is het nog niet voorgekomen dat we om die reden werk hebben moeten weigeren.”

Bam blijft de komende jaren een actieve overnamestrategie voeren. Van Vonno: “Ook in dit veld moet je massa hebben. Je kunt anders niet aan grote projecten meedoen. De onderneming dient een omvang te hebben van ongeveer drie miljard gulden. Vraag niet wanneer, want de groei gebeurt gecontroleerd.”

Het bedrijf verwacht over heel 1998 een omzet van 2,15 miljard gulden, dat is een groei van 34 procent in vergelijking met 1997. De winst komt tussen de 30,4 en 34 miljoen gulden te liggen, zo luidt de verwachting.

Eerste zes maanden 1998 omzet winst Ballast Nedam 1,96 (+16 %) 36,8 (+6%) Bam Groep 1,014 (+57%) 13,7 (+65%) Boskalis Westminster 0,792 (+32%) 43,5 (30%) Heijmans 1,1 (+28%) 28,5 (+38%) Hollandsche Beton Groep 5,15 (+2,7 %) 59 (+7,3 %) IBC 0,489 (+13%) 4,9 (+63 %) NBM Amstelland 2,5 (+49%) 83 (+98%) Volker Wessels Stevin 1,9 (-4%) 60 (+13%) Omzet in miljard gulden, Winst in miljoen guldens Stijging/daling t.o.v. eerste halfjaar 1997

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels