nieuws

Faillissementen nemen niet af

bouwbreed

den haag – Economische groei blijkt geen enkele garantie voor minder faillissementen. Ondanks een sterke toename van de welvaart legden in de eerste zes maanden van dit jaar 2736 bedrijven het loodje tegen 2838 in het eerste semester van 1997, zo blijkt uit cijfers van Graydon Nederland.

De voornaamste oorzaak van de geringe daling is volgens het onderzoeksbureau het slecht functioneren van ondernemers. Vooral startende en kleinere ondernemers laten steken vallen.

Het aantal grotere bedrijven met ten minste 50 werknemers dat het onderspit moest delven, daalde van 31 naar elf. Met de faillissementen gingen in totaal 12.000 arbeidsplaatsen verloren. De totale schade beloopt f. 1,7 miljard.

Procentueel gezien scoorde vooral Limburg slecht; binnen deze provincie gingen 163 bedrijven bankroet, een stijging met bijna 25%. In Utrecht daalde het aantal faillissementen het sterkst met 35%. Omdat in de tweede helft van het jaar doorgaans meer ondernemingen onderuit gaan, verwacht Graydon dat het aantal faillissementen zich in geheel 1998 zal stabiliseren op 5700. Het onderzoeksbureau sluit zelfs een lichte stijging niet uit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels