nieuws

Afstudeerders winnen prijzen met plannen voor Amsterdam

bouwbreed

Met plannen voor een toren bovenop station Bijlmer en een park met woningen en kantoren bovenop de Zuidas in Amsterdam hebben de afstudeerders Fenna Haakma Wagenaar en Jolai van der Vegt de Archiprix 1998 gewonnen.

Elk jaar sturen alle onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp hun beste plannen van afstudeerders in voor de Archiprix. De jury kreeg dit jaar vijfentwintig plannen voorgelegd en besloot de hoofdprijs te verdelen over twee winnaars.

Fenna Haakma Wagenaar viel deze eer te beurt voor haar plan om de Bijlmer te vernieuwen met een toren met onder andere appartementen en een hotel bovenop station Bijlmer “Provocerend, sculpturaal en met een overtuigende uitstraling”, aldus de jury.

Studie

Jolai van der Vegt kreeg van de jury de hoogste onderscheiding voor zijn “uitzonderlijk goed onderbouwde studie” voor een plan om de infrastructuur aan de Zuidas te overbouwen met voor elkaar uitwisselbare kantoren en woningen.

Overigens speelde de integratie van infrastructuur met wonen, werken en winkelen in eenderde van alle ingezonden plannen een rol.

De jury merkte op dat de opleidingen daarmee goed aansloten bij de problemen die in de praktijk spelen. Veelal was de aanpak een architectonische; de jury vond het lage aantal stedenbouwkundige en landschappelijke plannen “zorgelijk”, juist omdat beide vakgebieden de laatste jaren sterk in de aandacht staan.

De tentoonstelling van alle plannen staat van 20 mei tot en met 26 juni in het Architectuur Centrum Eindhoven. Inlichtingen: tel. 040-2961136.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels