nieuws

Adverium neusje van de zalm op gebied duurzaam bouwen Infocentrum voor bouwen en wonen nadert voltooiing

bouwbreed

drachten – Het neusje van de zalm op het gebied van duurzaam bouwen. Zo zou je het Adverium, het advies- en informatiecentrum over bouwen en wonen dat langs de A7 bij Drachten verrijst, kunnen noemen. Het ontwerp en de daarin verwerkte dubo-snufjes maken het Adverium tot een van de opvallendste bouwwerken van Noord-Nederland. Aannemers uit binnen- en buitenland toonden inmiddels belangstelling. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen.

Aannemers en architecten verwerken in toenemende mate dubo-onderdelen in hun bouwwerken. De sturende overheid speelt daarbij een niet onbelangrijke rol.

Ook consumenten blijken over het algemeen wel wat extra geld over te hebben voor een woning die milieuvriendelijk is gebouwd. Westerbaan Vastgoed in Leeuwarden besloot in te spelen op deze groeiende vraag. Resultaat van het initiatief is het Adverium dat thans wordt gebouwd in Drachten. Adverium is een groots opgezet advies- en informatiecentrum waar het ‘bouwen en wonen’ in al zijn facetten onder een dak is vertegenwoordigd.

Het complex biedt plaats aan aannemers, architecten, projectontwikkelaars, installatiebedrijven, tuinarchitecten, energiebedrijven en keukenstudio’s. Ook de provincie Friesland is vertegenwoordigd. April vorig jaar werd begonnen met de bouw. Begin mei vindt de oplevering plaats.

Glazen wand

Rijdend over de A7 richting Groningen, verschijnt het Adverium ter hoogte van de afslag Leeuwarden langzaam van achter de geluidswal.

Blikvanger is de bijna twintig meter hoge glazen wand die schuin afloopt. Achter deze glasmuur bevindt zich het drielaagse kantoorgedeelte van het Adverium, 2000 vierkante meter in totaal. Dit gedeelte staat los van het achterliggende showroom- en expositiegedeelte dat 10.000 vierkante meter meet. Via een atrium worden beide gedeeltes met elkaar verbonden.

De glazen zuidgevel die zichtbaar is vanaf de A7, is uitgerust met een kleine 400 vierkante meter aan zonnepanelen. “De glasplaten zijn niet meer dan 4 millimeter dik, even dik als het glas in broeikassen”, vertelt projectleider Yne Ynema van aannemingsmaatschappij Westerbaan BV die het Adverium bouwt. “Daardoor ontstaat in het atrium warme lucht die in de winter wordt gebruikt voor het verwarmen van de kantoren. In de zomer wordt de opstijgende warme lucht aan de bovenkant van de glazen gevel uit het gebouw gelaten, waardoor een natuurlijke ventilatie ontstaat.”

De fotovoltaische cellen in de zonnepanelen wekken ‘groene stroom’ op. De toekomstige huurders zijn verplicht deze natuurstroom af te nemen. Via het eveneens schuinaflopende dak boven het kantoorgedeelte wordt het regenwater opgevangen in een 25 kuubs grijswaterbak, die ondergronds aan de zijkant van het gebouw is geinstalleerd. Dit water wordt gebruikt voor de sanitaire voorzieningen.

Een milieubesparend snufje is de kantoorverlichting die op sensors werkt. “Wanneer je een kantoorruimte binnenstapt, springen de lichten in de plafonds aan in het gedeelte waar je je bevindt. Wanneer de sensors tien minuten lang geen beweging constateren, gaat het licht uit. Een lichtknop komt er niet meer aan te pas”, verklaart Ynema de werking.

De indeling van de kantoren is erg makkelijk aan te passen is. “Overal in het plafond zijn bandrasters bevestigd. Wil een huurder zijn kantoor of showroom anders indelen, dan is dat geen probleem.”

Plein

Het showroom- en expositiegedeelte wordt gekenmerkt door een centraal plein. De showrooms op de begane grond en de expositieruimtes op de eerste verdieping komen allemaal uit op dit plein. “De mensen moeten eerst het Adverium binnenlopen voordat ze de winkels en expositieruimte kunnen betreden. Op die manier hopen we ze langer binnen te houden.”

Architect Van der Breggen BV uit Alphen aan den Rijn, die het Adverium ontwierp, bedacht een vliegervormig dak voor het showroom- en expositiegedeelte. De eveneens vliegervormige, glazen lichtkoepel van het plein loopt schuin naar binnen. Het hemelwater loopt via glazen buizen naar een overloop in het midden van het plein. Een architectonisch grapje, weet Ynema. “Als je op het plein staat, heb je geen idee wat voor weer het is. Wanneer je water door de buizen naar de overloop ziet stromen, weet je dat het regent.”

De installatie van de dakspanten over het plein eind vorig jaar was nog een hele operatie. “De grootste spanten meten 34 meter en wegen zo’n vier ton. Vanwege de minirotondes konden de vrachtwagens die de spanten vervoerden, niet bij het Adverium komen. Daarom moest een gedeelte van de A7 worden afgezet.”

Hobbels

Tijdens de bouw van het Adverium moest een aantal hobbels worden overwonnen. Zo bleek de technische capaciteit van de centrale hal vele malen groter dan was verwacht. De bestaande wetgeving op het gebied van technische en elektrische installaties was niet toereikend en dus moest deze worden aangepast.

Een ander punt was de zeer korte voorbereidingstijd die aannemer Westerbaan had. Een uitvoeringskwestie. “Meestal wordt eerst jaren vergaderd over een bouwplan maar nu konden we snel van start. Dat betekende dat we in de loop van de bouw zeer flexibel en creatief moesten inspringen op onverwachte situaties. We hadden daarom op een gegeven moment elke week werkbespreking.”

Andere zaken waar Westerbaan rekening mee moest houden, waren de aparte vormen in de constructie. Normale steigers konden daarom niet worden gebruikt. Het gebruik van hefsteigers en hoogwerkers was daarom onontbeerlijk.

Het einde van de bouw is echter in zicht. Ondanks het natte najaar denkt Ynema de opleveringsdatum van 1 mei te halen.

Volgens de projectleider bestaat veel belangstelling voor de bouwvorm van het Adverium van zowel huurders als van projectontwikkelaars en gemeenten. “Het is een apart gebouw dat toch een soort voorbeeldfunctie heeft. Dat trekt de aandacht.” Dit heeft inmiddels geleid tot plannen voor een Aquaverium in Grou – een complex waar alles te vinden is op het gebied van watersport – en een IT-centrum in de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Vanwege de aparte vormen van het Adverium konden geen steigers worden gebruikt. Hoogwerkers waren het alternatief. Op de foto wordt glas in de overkapping geplaatst.

In de glazen voorgevel van het Adverium is in totaal 400 vierkante meter aan zonnepanelen geinstalleerd. Zij wekken natuurstroom op. Huurders in het Adverium zijn verplicht deze stroom af te nemen. Foto’s: Persbureau Noordoost

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels