nieuws

Zeeland op zoek naar creatieve aannemers

bouwbreed Premium

middelburg – Zeeland is op zoek naar creatieve aannemers die de Zeelandbrug beter en sneller kunnen aanpassen dan de provincie nu hoopt. Die boodschap verkondigde gedeputeerde J. Hennekij gisteren tijdens de presentatie van de plannen voor de brug.

Een nieuwe asfaltlaag, betonreparaties, betonnen barriers in plaats van de bestaande leuningen en herinrichting van de stroken. Deze werkzaamheden moeten de Zeelandbrug veiliger maken. In totaal is daar zo’n achttien miljoen gulden mee gemoeid.

In het verleden gebeurden gemiddeld veertig ongelukken per jaar op de brug. Door maatregelen als een inhaalverbod en betere handhaving van de maximumsnelheid is dat aantal al gedaald. “Aanpassing kan dat nog verder terugbrengen”, zo meent Hennekij.

In eerste instantie dacht de provincie aan het plaatsen van standaard betonnen barriers. Nadeel daarvan is dat de rijstroken smaller worden.

DHV heeft daarom gekeken naar barriers die dat nadeel niet hebben. De nu uitgedachte, smallere barriers zien er aan de rijkant hetzelfde uit als de standaard step barriers. Maar door een andere bevestiging op het wegdek weren ze het verkeer op een even veilige manier.

Hennekij denkt echter dat er betere oplossingen zijn. Reden voor hem om nadrukkelijk in de aanbestedingsprocedure ruimte te laten voor creatieve aannemers. “Ik wil zeker niet uitsluiten dat er iemand is die betere oplossingen heeft.” De provincie wil handhaving van het fietspad en de huidige breedte van de rijstroken in stand houden.

Bestek

Ook hoopt de gedeputeerde dat aannemers slimmere werkmethoden kunnen presenteren. De provincie denkt nu dat de brug zeker vier maanden volledig dicht moet voor alle verkeer. “Maar misschien zijn er aannemers die het veel sneller kunnen of die het werk zo kunnen inrichten dat bijvoorbeeld hulpdiensten en openbaar vervoer wel over de brug kunnen”, aldus gedeputeerde Hennekij.

Het bestek, dat momenteel wordt geschreven, wordt daarom niet dichtgetimmerd. Er komt ruimte voor andere oplossingen en methoden.

De provincie hoopt de werkzaamheden komende zomer te kunnen aanbesteden.

Reageer op dit artikel