nieuws

Wild wonen begint met elektronisch winkelen

bouwbreed Premium

rotterdam – De firma VirtualHome is een winkel op Internet waar de huizenkoper een woning naar eigen keuze kan samenstellen. Een ‘shelter’ of ‘villa’ met een ‘ecotech’ uitrusting of ‘cosycomfort’. In korte tijd zijn ze te bouwen, omdat alle technische voorzieningen al in het bouwpakket zijn geintegreerd.

Zo zien de jonge Rotterdamse architecten Frank Born en Govert Gerritsen de toekomst van de particuliere woningbouw. Zij hebben met dit idee de internetprijsvraag Het Wilde Wonen gewonnen en krijgen als studiestipendium de Audi Jonge Architectenprijs van 50.000 gulden.

Voor de prijsvraag kwamen meer dan honderd inzendingen binnen. Ze zijn allemaal te vinden op het Internet (www.wiwo.net).

De term Het Wilde Wonen is als eerste gelanceerd door architect Carel Weeber. Samen met Era Bouw ontwikkelde hij een woningbouwsysteem dat aan de kopers meer keuzevrijheid zou kunnen bieden dan in de woningbouw tot nu toe het geval is. De prijsvraag is mede georganisserd door de Bond van Nederlandse Architecten, ter gelegenheid van het afscheid van Carel Weeber als voorzitter. De prijzen zijn gisteren bij diens afscheid in Rotterdam uitgereikt.

De tweede prijs van 15.000 gulden ging naar Marc de Rooij uit Barcelona. Ook zijn firma HomeMade zou huizen op het Internet. De koper kan er kiezen uit een scala van klassieke en romatische details en zelf zijn woning schetsen, met automatische kostenbewaking.

Nomadisch

Andere bekroonde inzendingen verschaffen inzicht in de ruimtelijke consequenties van bepaalde keuzen of leggen de nadruk op technische aspecten bij de scheiding tussen drager en inbouw. Anderen maken van het huis een ‘mobile home’, dat verplaatsbaar is. Bij dit ‘nomadisch wonen’ kan zich ook gemakkelijker dan nu een tweedehands markt ontwikkelen. Het huis is immers gemakkelijk verplaatsbaar naar de gewenste locatie.

Reageer op dit artikel