nieuws

Volumineuze kantoren

bouwbreed

den haag – De ontwikkelaars Blauwhoed en NS Vastgoed willen in de Oude Haven twee kolossale panden neerzetten. Met hoogten van circa zeventig meter valt een monument als het Witte Huis (42 meter) geheel in het niet. De gemeenteraad is (nog) niet enthousiast.

Na de oplevering van de Willemsspoortunnel midden 1995 ligt een stuk grond bij de Oude Haven braak. Sinds die tijd proberen de twee ontwikkelaars hier iets voor elkaar te krijgen. Eind 1995 liep een eventuele samenwerking met Patrimonium Woningstichting spaak. Breekpunt bleek de grondprijs (de grond is eigendom van de NS) en ontevredenheid over de architectonische uitwerking.

Het duo heeft nu een plan gemaakt waarin wonen, werken en winkelen samengaan. Daarnaast is ook een parkeergarage in de kelder meegenomen. De architect, Neutelings Riedijk, maakte een ontwerp dat sterk afwijkt van de zogeheten paalwoningen en van het Witte Huis. De commissie Ruimtelijke Ordening schrok zich een hoedje van het massieve ontwerp en heeft het project voorlopig aangehouden.

“Het is een kwestie van tijd,” laat het architectenbureau weten. De betrokken ontwerper heeft de rooilijn intact gelaten. “Het Witte Huis is nog steeds een zeer prominent gebouw”, stelt M. Riedijk. “Honderd jaar geleden was het het hoogste gebouw. Straks staan er panden naast die wat hoger zijn. Nou en?”

Reageer op dit artikel