nieuws

Volop ‘weetjes’ over de Zeeuwse strijd tegen het wassende water

bouwbreed

Hansje Brinker stopte zijn vinger in de dijk en hield zo een overstroming tegen. Dat Hansje net zo fictief is als Sinterklaas of de kerstman zal niemand verbazen. Maar dat het verhaal dateert uit 1865, de geestelijke moeder van deze ‘volksheld’ in Amerika woonde, Mary Mapes Dodge heette en Nederland nooit heeft bezocht zal niet iedereen bekend zijn.

Het is een van de vele weetjes uit het boek ‘Zeeuwen tegen het water; Sporen van de waterstaatsgeschiedenis in Zeeland’. Het werd geschreven door Jan Kuipers en uitgegeven door de provincie Zeeland.

Een ander weetje: Tegen het eind van de negende eeuw maakten de Vikingen Zeeland onveilig. Om het tuig buiten de deur te houden, werden rond Oostburg, Oost-Souburg, Middelburg, Domburg en Burgh vestingwerken opgetrokken, de zogeheten ringwalburgen. Wie met eigen ogen zo’n ringwalburg wil zien, moet naar Oost-Souburg gaan. Daar is in 1994 het vestingwerk gereconstrueerd.

Het boek staat vol met dergelijke interessante wetenswaardigheden. Ze vormen de ruggengraat van een korte overzichtsgeschiedenis van de strijd tegen het water zoals die door de eeuwen heen in Zeeland is gevoerd.

Ondanks de vele anekdotes, historische feiten en fraaie foto’s komt de strijd van de Zeeuwen tegen het almaar wassende water niet echt tot leven. Kuipers schrijft droog en ook al is de tekst nergens onbegrijpelijk, als lezer zink je er niet in weg.

Iets minder feitelijkheden en wat meer aandacht voor de stijl had het boekje ten goede gekomen.

‘Zeeuwen tegen het water’ verscheen in de cultuurhistorische reeks van de provincie Zeeland. Het is te bestellen via telefoonnummer (0118) 631400.

Reageer op dit artikel