nieuws

Vlaanderen voert sociaal bestek in Van onze correspondent

bouwbreed

brussel – Vlaamse aannemers krijgen binnenkort de verplichting opgelegd om in ruil voor overheidopdrachten door gemeenten en provincies langdurige werklozen in dienst te nemen. De Vlaamse regering wil dat de gemeenten per schijf van 220.000 gulden aan overheidsinvesteringen een langdurig werkloze werk geeft totdat de opdracht is voltooid.

De gemeenten en provincies wordt gevraagd in elk bestek voor een openbare aanbesteding een ‘sociale clausule’ in te bouwen. De Vlaamse regering zal in al haar eigen aanbestedingen voor onderhoudswerken aan de wegen eveneens een dergelijke clausule opnemen. In ruil daarvoor wordt het budget voor wegenonderhoud met ongeveer tien miljoen gulden per jaar verhoogd. Aannemers die de sociale clausule negeren, lopen de kans op een boete ter grootte van anderhalf keer het jaarloon van de langdurig werkloze.

De Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB) staat sceptisch tegenover de maatregel. Zij vreest dat de aannemers binnenkort alleen nog langdurig werklozen in dienst kunnen nemen.

Reageer op dit artikel