nieuws

Vlaamse ambtenaren moeten anonieme bouwklachten doorgeven aan justitie

bouwbreed

brussel – Vlaamse ambtenaren, die anonieme klachten ontvangen over bouwmisdrijven, moeten die klachten bij justitie melden, zodat deze de plegers ervan en degene die inbreuk maken op de ruimtelijke ordening kan bestraffen. Dat heeft de Vlaamse minister van ruimtelijke ordening Stevaert geantwoord op vragen van fractieleider De Roo van de Christelijke Volkspartij.

De Roo had kritiek geleverd op het feit dat veel onderzoeken naar bouwmisdrijven in Belgie van start gaan na anonieme klachten bij de overheid. Hij noemde dat een “verwerpelijke praktijk”. De minister antwoordde dat hij van Vlaanderen geen verklikkersmaatschappij wil maken. Maar ambtenaren zijn volgens hem nu eenmaal wettelijk verplicht anonieme klachten aan de parketten te melden.

Het gaat jaarlijks om duizenden anonieme klachten over kleine overtredingen tot grotere, waaronder de illegale bouw van woningen en schuren in verboden gebieden.

Reageer op dit artikel