nieuws

Vacuumisolatie veel dunner dan glaswol Van de redactie techniek

bouwbreed Premium

son – De bouw krijgt over een jaar of drie een nieuw, ruimtebesparend isolatiemateriaal. Vacuumisolatieplaten bevatten geen lucht, waardoor ze warmte slecht geleiden. Een twee centimeter dikke plaat kan zo 25 centimeter glaswol of piepschuim vervangen.

Het materiaal is nu net uit het laboratorium. “We hebben het al getest, maar we moeten het productieproces nog uitdenken en fabrieken bouwen”, zegt Bart Veltkamp van ontwikkelbureau Level Energietechniek, medebedenker van het materiaal.

De testplaten zijn gemaakt van twee laagjes roestvrijstaal met vacuum gezogen glaswol ertussen. Een andere mogelijkheid is de combinatie van kunststof en schuim. Dat is goedkoper, maar heeft een kortere levensduur, waardoor het voor de bouw niet interessant is.

Veltkamp verwacht dat de platen niet duur worden. “Er zit maar weinig materiaal in. Bovendien leveren ze ruimtewinst op en ruimte kost 300 gulden per kuub. Dus van die winst kun je bijna je hele isolatie betalen. Hoewel ik niet verwacht dat iedereen in die berekening meegaat.”

Nadeel van het nieuwe product is dat boren of zagen niet mogelijk is. De platen zijn dus voornamelijk interessant voor elementenbouw.

Reageer op dit artikel