nieuws

‘Te weinig opdrachtgevers nemen aanpasbaar bouwen serieus’

bouwbreed

Het bouwplan U2-Kleine U van architectenbureau Verhoeven, heeft de Zuiderkerkprijs gewonnen. Van de vier genomineerde plannen voldeed U2-Kleine U het best aan het criterium van aanpasbaarheid. In de hal is plaats voor een rolstoel, de huizen staan aan een galerij en zijn te bereiken met een lift. Het gebouw verrijst in 1999 op de hoek van de Cornelis Outshoornstraat en de Aalbersestraat.

De ruime tweekamerwoningen zijn volgens de Stedelijke Woningdienst Amsterdam zo ontworpen dat er gemakkelijk een wand kan worden geplaatst zodat een extra kamer ontstaat.

De Zuiderkerkprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. “Aanpasbaarheid is het belangrijkste criterium voor de Zuiderkerkprijs”, meent de Stedelijke Woningdienst. “Helaas zijn er nog steeds maar weinig opdrachtgevers die aanpasbaarheid serieus als uitgangspunt hanteren. Het kostte al veel moeite om vier plannen te vinden voor de nominatielijst.”

De andere genomineerden waren:

ù Willibordusterrein in De Pijp, waarvoor architect Uytenhaak 54 sociale huurwoningen en 13 vrije sector woningen heeft ontworpen;

ù WG-terrein Andreasveld/ Midden-Oost in Oud-West. Architectenbureau Rataplan ontwierp hiervoor tweeentwintig sociale huurwoningen en drieenzestig vrije sector woningen;

ù de nieuwbouw van het GEB-terrein Entrepotdok in de binnenstad. Het gaat om honderdentwaalf koopwoningen in de vrije sector, horeca, bedrijfsruimten en een parkeergarage ontworpen door Liesbeth van der Pol.

“De jury vond het moeilijk om te kiezen tussen U2-Kleine U en het Willibrordusterrein. Bij de keuze voor U2 speelt de waardering mee voor zo’n groot en gedurfd gebouw als duidelijk statement in de vernieuwing van de Westelijke tuinsteden. Ook woog de ‘aanpasbaarheid’ van de woonomgeving enigszins mee: direct onder het gebouw zijn winkels in de eerste levensbehoeften beschikbaar.”

Bij het WG-terrein is de aanpasbaarheid vooral geslaagd bij toren op de hoek van het bouwplan. Bij het bouwblok dat er naast ligt, valt het resultaat tegen vanwege hoogte verschillen in het maaiveld.

De nieuwbouw op het GEB-terrein Entrepotdok wordt door de jury geprezen vanwege “de ontsluitingsstructuur met een lift per portiek.” De huizen zijn echter alleen vanuit de parkeergarage zonder trap te bereiken. De jury vindt dat een belangrijk minpunt.

De Zuiderkerkprijs gaat naar ‘U2-Kleine U’ van architectenbureau Verhoeven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels