nieuws

Staat van Geulkades toch niet zo rampzalig slecht

bouwbreed Premium

sittard – De kades van de twee Geultakken in de kern van Valkenburg blijken niet zo ‘rampzalig’ slecht dat het Waterschap Roer en Overmaas in Sittard snel met de restauratie moet beginnen. Dat concluderen twee deskundigen van de Technische Universiteit in Delft.

De beide deskundigen hebben in opdracht van de Rechtbank in Maastricht de toestand van de kades onderzocht.

Volgens hen hoeft de Geulbedding ook niet helemaal drooggelegd te worden om het werk aan de kademuren mogelijk te maken. “De meeste werkzaamheden kunnen in bouwkuipen plaatsvinden, waarbij een gedeelte van de bedding droog komt te staan”, schrijven de twee technici in hun rapportage. Molenaar A. Plantaz kan dan ongestoord graan malen, zo vinden zij.

Hun bevindingen staan overigens haaks op het onderzoek van deskundigen van het Waterschap Roer en Overmaas. Zij beweren dat de Geulkades plaatselijk op instorten staan. De rechtbank schakelde experts in om de patstelling tussen beide partijen te doorbreken en een gefundeerd oordeel te geven in de lopende bodemprocedure.

Molenaar Plantaz stapte naar de rechter omdat hij van mening is dat het waterschap te weinig rekening houdt met zijn zakelijke belangen. De rechter belet Valkenburg en het Waterschap overigens niet door te gaan met het voorbereiden en organiseren van nieuwe herstelwerkzaamheden aan de kades buiten het centrum.

Reageer op dit artikel