nieuws

Regels

bouwbreed Premium

Moszkowicz maakt er een punt van dat het huisnummer van Ronnie Brunswijk niet klopt. Door dit soort vormfouten leeft menig drugsbaron op vrije voeten. Ook het openbaar bestuur gaat gebukt onder ‘vormfouten’. De randgemeenten van Den Haag werden op het laatste nippertje behoed voor annexatie omdat de ondernemingsraden van de ambtenaren niet goed waren gehoord.

Een fijn vertakt stelsel van regels moet iedereen van de wieg tot het graf zekerheid verschaffen. Maar het is inmiddels zo fijn vertakt dat niemand door de bomen het bos nog ziet. De regels keren zich tegen zichzelf en gans het raderwerk staat stil.

Wat gebeurt er als we alle regels afschaffen? Ad hoc moeten rechters beslissen wat redelijk is. Recht en ruimtelijke ordening worden maatwerk. Gezond verstand zegeviert boven kommaneukerij. Consensus zoeken komt in plaats van scherpslijperij. Het ultieme poldermodel.

Durven wij dit aan? Ja, ik heb er volledig vertrouwen in – mits het goed geregeld is.

Reageer op dit artikel