nieuws

Rechter denkt na over dwangsom provincie

bouwbreed Premium

den haag – Keiharde actie eiste de advocaat I. Kroft namens Koel Vrieshuis Reimerswaal uit Kruiningen tegen het bouw-sloopbedrijf P. Sinke. Rechter J. Boll van de Raad van State zou het Zeeuwse provinciebestuur op straffe van een dwangsom moeten dwingen op te treden tegen het bouw-sloopbedrijf. Boll denkt een week na en hoopt dan een uitspraak te formuleren.

Beide bedrijven zijn op het bedrijventerrein De Nishoek in Kruiningen gevestigd. Sinke vroeg twee jaar terug een milieuvergunning aan en kreeg die ook. De vergunning werd echter om formele redenen door de Raad van State vernietigd. Sindsdien gedoogt de provincie de activiteiten. Begin dit jaar leidde dat opnieuw tot een spoedprocedure bij de Raad van State. Het Koel- en Vrieshuis, dat veel met levensmiddelen zegt te werken, klaagde over stofoverlast. Sinke’s kon door, want de gedoogvergunning kwam toen redelijk ongeschonden door de spoedprocedure.

Inmiddels blijft het goed gaan bij Sinke. Project na project wordt aangepakt en steeds meer materiaal moet worden opgeslagen op het eigen terrein. De provincie werd verzocht de gedoogbeschikking te verruimen, om nog meer materiaal te kunnen opslaan. Dat deed de provincie.

Daar is het naburige Koel- en Vrieshuis zeer boos over. De activiteiten, die nu zonder wettelijk verplichte milieuvergunning worden verricht, veroorzaken nog veel overlast en jagen klanten van het koelbedrijf weg. Kroft plaatste maandag vraagtekens bij de onpartijdigheid van de provincie. Vandaar dat zij, zeer ongebruikelijk, de rechter vroeg de provincie een dwangsom op te leggen. ‘Wij hebben er geen enkel vertrouwen in dat de provincie zondermeer op uw aanwijzing overgaat tot bestuursdwang’, verduidelijkte ze.

Een woordvoerster van de provincie stelde dat deze overheid hard werkt aan een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf. Er zou geen kans op overmatige overlast bestaan. Spoedig blijkt of de rechter het daar mee eens is.

Reageer op dit artikel