nieuws

Ontevreden personeel blijkt oorzaak van de nodige problemen

bouwbreed Premium

den haag – Een aantal ondernemingen maakt na twee jaar moeilijke tijden door. Vele hebben te maken met stakende werknemers. Daarnaast verkeren negen bedrijven zelfs in surseance van betaling.

Onafhankelijke financiele experts verwachten dat er bij vier ondernemingen zal worden ingegrepen. Door een financiele injectie kunnen vier bouwbedrijven een doorstart maken.

MCC-spelleider Jeroen den Duijn: “Om niet failliet te gaan, moet je kassaldo positief zijn. Teams die daar niet in slagen, kunnen het geld dat ze te kort komen lenen tegen een rente van 10 procent. Dat is natuurlijk nooit gunstig, maar voor sommige bedrijven zal dat helaas onvermijdelijk zijn.”

Zijn verwachting is overigens wel dat een aantal van deze in financiele problemen verkerende teams alsnog op eigen kracht aan de surseance weten te ontkomen. “De surseance van betaling is het gevolg van een liquiditeitsprobleem: er is meer uitgegeven dan binnen is gekomen. Op zich is dat niet zo erg, mits het is ingecalculeerd. Is dat niet het geval, dan moet een bedrijf minder investeren en meer zien te verkopen door bijvoorbeeld de promotiebudgetten op te schroeven.” Een tip van de spelleiding voor deze en andere teams: Let goed op de uitgaven en beperk de investeringen.

Stakingen

Naast surseance van betaling heeft een aantal ondernemingen, per poule wel een team, te maken met stakingen van hun personeel. Den Duijn: “In deze tijden van inflatie (elk jaar 2 procent) verwachten de personeelsleden ook een aanverwante stijging van hun loon. Als de concurrentie wel deze verhoging aan haar personeel geeft, zijn stakingen niet uitgesloten. Wanneer de productie naar boven is bijgesteld, wordt ook de werkdruk hoger. Investeer dus in je personeel en in een beter werkklimaat”, zo luidt zijn advies.

Vertraging

Ondanks de nodige tegenwerking kent ook deze ronde geen uitvallers.

“Alle teams hebben de formulieren ingestuurd. De onderlinge concurrentie is groot. In elke pool strijden wel drie teams om de eerste plek. Het kaf is nog niet van het koren te scheiden”, constateert Den Duijn.

Bij de helpdesk kwamen dit keer vooral positieve geluiden binnen. Vooral een bouwbedrijf bleek erg onder de indruk te zijn van het spel. “Er zit zoveel in verwerkt, alles reageert op elkaar en is zeer realistisch.”

Voor het management van MaasbouwPrefab BV neemt de druk toe. Een voetbalclub is dringend toe aan een nieuw stadion. Het management van het bouwbedrijf heeft de opdracht gekregen dat nieuwe stadion te bouwen. Helaas blijkt dat tijdens de bouw vertragingen zijn opgetreden, terwijl de sportclub reeds twee dagen na de afgesproken opleveringsdatum een belangrijke voetbalwedstrijd heeft gepland!

De teams moeten nu bij de opdrachtgever verlenging van de bouwtijd zien los te krijgen.

Den Duijn: “Zo’n voorstel schrijven is een pittige klus. Voor de meeste studenten zal het de eerste keer zijn. Het wordt in elk geval een leerzame ervaring.”

Reageer op dit artikel