nieuws

Nuchtere Nederlandse baggeraars nog niet onder indruk Desert Fox

bouwbreed Premium

den haag – De operatie Desert Fox is vooralsnog geen aanleiding Nederlandse baggeraars en bouwers te evacueren uit het Midden-Oosten. De concerns Koninklijke Boskalis Westminster en Ballast Nedam houden wel rekening met mogelijkheid om hun mensen snel terug te halen. “Evacuatieplannen liggen klaar.”

Het Midden-Oosten is voor de Nederlandse bouw traditioneel een belangrijk werkgebied. Op dit moment voeren schepen van Boskalis Westminster werkzaamheden uit in de Perzische Golf. “Er liggen baggervaartuigen bij Bahrein, Oman en Jemen,” aldus de woordvoerder van de baggeraar uit Papendrecht. “Het zijn activiteiten op het vlak van landaanwinning en havenbouw. De Amerikaans/ Engelse aanval op Irak heeft op deze werkzaamheden vooralsnog geen consequenties; business as usual. Wel hebben we het evacuatieplan uit de kast gehaald. Mocht het nodig zijn dan kunnen we snel onze mensen terug halen.”

Een deel van de aanvalsgolf werd uitgevoerd vanaf het vliegdekschip Enterprise in de Perzische Golf. Deze schoot ongeveer honderd kruisraketten af. Het betekent dat de bemanningen van een aantal Boskalis-schepen de raketten heeft moeten zien.

De baggeraars HAM, onderdeel Hollandsche Beton Groep, en Ballast Nedam hebben geen schepen in de regio. “Wel bouwen wij nu in Saoedi Arabie,” stelt Nel de Geus van Ballast Nedam. “Onze mensen werken aan de vliegveldvoorzieningen. We hebben geen signalen dat na de aanval deze werkzaamheden zijn stilgelegd.”

Net als concurrent Boskalis Westminster heeft men bij Ballast Nedam het evacuatieplan uit de kast gehaald. De Geus: “Het is het plan uit de Eerste Golfoorlog, Desert Storm. We hebben toen vrouwen en kinderen geevacueerd. In nauw contact met de Nederlandse ambassade en onze mensen ter plaatse volgen we de situatie.”

Luchtalarm

De onrust in het Midden-Oosten heeft geen consequenties voor de orderstroom. HAM meldde gisteren de verwerving van een opdracht van 200 miljoen gulden in de Golf van Suez. Samen met Dredging International en Great Lakes uit Amerika baggert men de nieuwe haven Al Sukhna.

Bij het sluiten van deze editie ging opnieuw in Bagdad het luchtalarm af. Van nieuwe luchtaanvallen was op dat moment nog niets te merken. Vanaf bases in Koeweit vertrokken gistermorgen Britse Tornadobommenwerpers. Op hetzelfde moment maakte premier Blair bekend niet te dralen ze in te zetten.

Reageer op dit artikel