nieuws

‘Langzame’ zonneboiler voor Hollands klimaat

bouwbreed Premium

AWB BV in Beek en Donk, fabrikant van cv-ketels, brengt een zonneboiler op de markt, specifiek afgestemd op het Hollandse klimaat. De StarMaster HR werkt met een low-flow-systeem, waarbij het pompdebiet slechts vijfentwintig tot dertig liter per uur is. De pomp gebruikt slechts 3 Watt energie.

Ander voordeel is dat het water zeer langzaam door de collector wordt gepompt. Het water krijgt bij volle zon langer de tijd om op te warmen en komt dertig graden warmer uit de collector dan het erin gaat. Er dus vrijwel direct warm water beschikbaar. Bij fullflow-systemen wordt het water slechts enkele graden opgewarmd.

De StarMaster HR verwarmt het sanitaire water het hele jaar door. In de wintermaanden zal de zonneboiler terugvallen op de capaciteit van de aanwezige cv-ketel. Als de zonnestraling voldoende is, wordt het systeem middels een stralingssensor ingeschakeld en gaat het water door de collector.

Bij verminderde zonnestraling schakelt de pomp automatisch uit en loopt het water terug in het terugloopvat. Bij vorst is er nooit water in de collector. De pomp schakelt ook uit als het water in de boiler een temperatuur van tachtig graden heeft bereikt.

AWB cv-ketels, Beek en Donk, telefoon (0492) 461731.

Reageer op dit artikel