nieuws

Koper stelt voortaan eigen huis samen Bouwfonds gaat bouw in ruw- en afbouw scheiden

bouwbreed Premium

hoevelaken – Meer keuzevrijheid van de consument bij het samenstellen van de woning. Dat vormt de basis van het concept ‘Persoonlijk Wonen’ dat door Bouwfonds Woningbouw is ontwikkeld.

Het plan voorziet vooral in een wijziging op het organisatorische vlak. Zo wil de ontwikkelaar de ruwbouwfase en de afbouwfase scheiden: eerst bepaalt de consument binnen tevoren vastgestelde grenzen het uiterlijk van de woning, pas in de afbouwfase volgt de indeling.

In het concept ‘Persoonlijk Wonen’ – maandag volgt de presentatie in Den Haag aan staatssecretaris Remkes – staat de consument centraal. Volgens de woningontwikkelaar, die daar onderzoek naar deed, speelt het plan in op de groeiende vraag van de consument naar aanzienlijk meer woonkwaliteit en een grotere inbreng bij het vormgeven van de eigen woonsituatie.

“De huidige nieuwbouw komt nog onvoldoende tegemoet aan de woonwensen en wordt daarom in toenemende mate als onpersoonlijk ervaren”, concludeert Bouwfonds. Onder deskundige begeleiding buigt een consument zich straks eerst over het uiterlijk van de woning. Met enkele afspraken vooraf kunnen naar eigen smaak wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp worden aangebracht. Zoals dakkapellen, erkers, grootte raamkozijnen. Pas in een later stadium hoeft de koper de binnenafwerking te kiezen.

Zo rekent Bouwfonds voorgoed af met de huidige praktijk waarin de consument al bij de koop van de nieuwbouwwoning over meer-/ minderwerk moet beslissen. Bij de keuze van de afwerking staan in de visie van Bouwfonds alle mogelijkheden open. Zowel op het gebied van de woningindeling als dat van het materiaalgebruik, en van keukens tot het sanitair, kan de consument zijn voorkeur uitspreken.

Door middel van software in de vorm van cd-rom kunnen de keuzes inzichtelijk worden gemaakt.

Toepassing van Persoonlijk Wonen heeft overigens wel ingrijpende gevolgen voor de organisatie van het bouwproces en vooral ook de positie van het uitvoerende bouwbedrijf.

Bouwfonds hanteert in het concept een strikte scheiding tussen de ruwbouwfase en de afbouwfase. Dit leidt tot een grotere specialisatie van bouwbedrijven. Tevens stapt de ontwikkelaar daarmee af van het principe dat een aannemer voor het gehele bouwproces verantwoordelijk is. Dit moet leiden tot een efficientere werkwijze en tevens tot het in de hand houden van de kosten.

Bouwfonds gaat met het concept aan de slag op nieuwbouwlocaties als Stadshagen bij Zwolle, Benning bij Ouderkerk a/d Amstel, het Helmondse Brandevoort en Bloemveld bij Bennebroek. Het is de bedoeling dat het concept op alle woningtypes als vrijstaand, twee-onder-een-kap, woning in rij of appartement van toepassing wordt.

Reageer op dit artikel