nieuws

Informatiecentra voor bio-ecologisch bouwen

bouwbreed Premium

buitenpost – Vanochtend slaat professor dr. L. Reijnders, hoogleraar milieukunde van de Universiteit van Amsterdam, de eerste paal van het nieuwe informatiecentra voor bio-ecologisch bouwen in het Friese Buitenpost.

Het centrum dient tevens als modelwoning voor het concept van de Waddenwoning en wordt gebouwd op initiatief van de Friese uitvinder Pieter de Bruin.

Volgend De Bruin is de Waddenwoning niet een standaard huis, “maar een concept dat verschillende mogelijkheden biedt in zowel de ontwerp- als de bouwfase”. De uitvinder stelt dat uitvoerig onderzoek aantoont dat de Waddenwoning veel voordelen heeft ten opzichte van de traditionele bouw.

Zo worden er een groot aantal lokale milieuvriendelijke en duurzame bouwproducten gebruikt. De meest opvallende zijn schelpen, Isoschors houtwolplaten en Eco-Waddenbeton. Ook wordt de Waddensteen gebruikt, De Bruin’s laatste vinding. Deze ongebakken steensoort wordt door MBI gemaakt van schelpen, kiezel en kalksteen. “Je moet de mergelsteen als de natuurlijke voorloper zien”, aldus De Bruin.

Onderzoek wees uit dat de woning een gezond binnenklimaat heeft en tevens een hoog comfort heeft. Dat komt door het Isoschors isolatiemateriaal. “Isoschors heeft een hoog thermisch vermogen, het neemt warmte op en staat het geleidelijk weer af aan de woonomgeving”, vervolgt de uitvinder. De grondstof voor het materiaal, vooral afkomstig uit Noord Fryslan, bestaat uit boomtakken die vrijkomen bij het onderhoud van houtwallen. Daarnaast wordt het dak bedekt met riet, afkomstig uit het Lauwersmeer en onder de vloer komt een dikke laag schelpen als isolatie, de eerste vinding van De Bruin.

In het informatiecentrum wordt ook ruim aandacht besteedt aan aardwarmte. Boiler ern verwarming op aardwarmte, maar het systeem kan ’s zomers ook gebruikt worden voor verkoeling. Ook is er een afdeling zonne-energie. Onder andere Shell Solar Energy, Nuon en Stork stellen hun systeem tentoon.

Reageer op dit artikel