nieuws

Het verschil tussen bekakt en ingetogen

bouwbreed

bloemendaal/kollumerland – De gemeenten Bloemendaal en Kollumerland blijken twee uitersten. Bloemendaal bevindt zich onder de rook van het stedelijk gebied rond Haarlem. Het Friese Kollumerland met dorpjes als Kollumerzwaag en Kollumerpomp lijkt in het noorden zo’n beetje het einde van de wereld in te luiden.

Maar er is nog een belangrijk verschil: het inkomen van de Bloemendalers en de Kollumers. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek op basis van belasting-gegevens blijkt dat inwoners van Bloemendaal anderhalf keer zo welvarend zijn als de gemiddelde Nederlander. In Kollumerland is het volgens de CBS-lijst armoe troef. De inwoners van deze gemeente hebben zeventien procent minder welvaart dan de gemiddelde Nederlander.

De vraag rijst of een aannemingsbedrijf in zijn bedrijfsvoering ook iets van het welvaartsverschil merkt. Een reportage.

Op pagina 3: ‘Gelukkig verschaft het asielzoekerscentrum werk’.

‘Over een spijker wordt al gemierenneukt’.

Reageer op dit artikel