nieuws

Gooi- en Eemland wil A1 en A28 verbreden

bouwbreed Premium

den haag – De regio Gooi- en Eemland wil dat minister Netelenbos (Verkeer) alsnog geld beschikbaar stelt voor verbreding van de A28 (Utrecht-Amersfoort) en de A1 (Amsterdam-Hengelo). Deze snelwegen hebben nu tweemaal twee rijbanen. Dat moeten drie rijbanen worden, vindt de regio. Anders komt de economische ontwikkeling van het gebied in gevaar.

De burgemeesters Brouwer-Korf en Bakker van respectievelijk Amersfoort en Hilversum overhandigden gisterochtend in Den Haag een petitie aan voorzitter Blaauw van de vaste Kamercommissie voor Verkeer. Blaauw noemde het van groot belang dat de A1 wordt verbreed, omdat deze snelweg een cruciale verbinding is met Oost-Nederland en Duitsland. Blaauw deelde ook de kritiek van de burgemeesters op de slechte treinverbindingen tussen Amersfoort en Utrecht. “Een wanhoop”, zei hij.

Vooral tussen Amsterdam en Amersfoort moet de A1 worden verbreed, vindt de regio. De dagelijkse, kilometerslange files maken het gebied zeer ontoegankelijk.

Doordat de bedrijvigheid er toeneemt en er ook nog grote nieuwe woonwijken worden gebouwd, zal dat alleen maar erger worden.

Verbreding van de A1 tussen Amsterdam en Laren kost zo’n twee miljard gulden. Voor het stuk van Laren naar Barneveld is volgens secretaris Boone van de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland nog eens dat bedrag nodig.

Het kabinet kwam afgelopen vrijdag met 2,3 miljard gulden extra over de brug om knelpunten op te lossen. De A1 en de A28 zaten daar niet bij. Dat betekent dat deze wegen pas vanaf 2010 aan de beurt zijn. Gooi- en Eemland probeert nu de fracties in de Tweede Kamer voor zijn standpunt te winnen. De fracties vergaderen vandaag over het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT), waarin de investeringen in snelwegen zijn opgenomen. (anp)

Reageer op dit artikel