nieuws

Gevels van oude baksteen vormen ‘parel van Kralingen’

bouwbreed Premium

rotterdam – Ze trekken veel bekijks, de woningen halverwege de Waterloostraat. De originele gevels zijn gesloopt, de stenen afgebikt en gebruikt voor de herbouw. Het zijn nieuwe woningen, maar de voorgevels zien er precies zo uit als vanouds. De wijkbewoners noemen het pas opgeleverde project ‘de parel van Kralingen’.

Een bezoek met de aannemers levert een niet alledaags tafereel op. De bewoners komen spontaan naar buiten om te vertellen hoe gelukkig ze zijn met hun woning. “Fantastisch, we zijn er heel blij mee. De gevels zijn prachtig en het huis is prima”, getuigt een moeder van een pasgeborene, die heeft gewacht tot de dag van oplevering. “Ze wilde pas geboren worden in het nieuwe huis.”

Een makkelijke klus is het niet geweest, het slopen en nieuw bouwen in de Waterloostraat. “We zijn in november 1997 begonnen”, vertelt ing. D. Goudeketting, adjunct-directeur Productie van Kanters Bouwbedrijf in Puttershoek. “De woningen zijn opgeleverd in week 45 en 46. De rest van de straat doen we niet. Dat mag iemand anders overnemen. We vonden het leuk om dit te maken, hebben het werk met een nul-optie aangenomen. Het was behelpen, want je kunt bijna niet in de straat komen. Het verlies zit hem in de tijd en de aanvoer in kleine hoeveelheden.”

Aanneemsom

Op de plaats van de gesloopte woningen zijn compleet nieuwe gebouwd. Goudeketting: “Er zitten nieuwe boorpalen in de grond, we hebben gewerkt met kalkzandsteen en breedplaatvloeren. Die moesten met halve wagens worden gebracht, vanwege het gebrek aan ruimte. De aanneemsom was ongeveer drie miljoen gulden, waarvan vier ton voor de gevels. Daarbij inbegrepen is een appartementengebouw met zeven woningen en een praktijkruimte, verderop in de straat.”

De Vereniging Oud-Kralingen heeft zich ingezet voor het behoud van de gevels. Daarvoor werd een aparte architect aangetrokken en er zijn overal subsidies vandaan gehaald. “Wij zeiden: die gevel maakt het wel erg duur, want hij is zeer arbeidsintensief”, verklaart Goudeketting. “Daarom is er een specialist bijgehaald, Hans Woudenberg BV Bouw- en Aannemersbedrijf uit Everdingen, als tweede hoofdaannemer. We hebben buiten verwachting goed samengewerkt. Woudenberg heeft bijvoorbeeld de panden boven de Willemsspoortunnel opgeslagen en herbouwd.”

Oorspronkelijk

Alle stenen van de oorspronkelijke gevel zijn naar de werkplaats van Woudenberg in Ameide gebracht en met de hand afgebikt. Dat gebeurt op grenen blokken, in de open lucht, met een zogenaamde ‘vleermuis’ met bijltjes eraan. Daardoor blijft de oude structuur van de handvorm waalstenen behouden.

“We hadden meer dan genoeg stenen voor de herbouw, omdat we de gevels eerst met kalkzandsteen hebben dichtgezet. Dan kon Kanters alvast met de afbouw binnen beginnen. De gevels zijn aan de binnenzijde met isolatie en een voorzetwand van gips afgewerkt”, zegt Hans Woudenberg, algemeen directeur van Woudenberg Bouw- en Aannemersbedrijf.

Bijzonder is, dat de verdiepinghoogte van de begane grond niet minder is dan 3,30 meter. Dat komt door de indeling van de gevel. Ook bijzonder is, dat de woningen onder GIW-garantie worden geleverd, hoewel ze verticaal schuivende ramen hebben. “De ouderwetse schuiframen, met raampennen, maar natuurlijk wel in een moderne uitvoering met dubbel glas”, aldus Woudenberg. Hij en Goudeketting zijn duidelijk trots op het resultaat. Uit de reacties van bewoners en voorbijgangers blijkt, dat dat terecht is.

Reageer op dit artikel