nieuws

Energiebesparing centraal in bouwinformatiecentrum

bouwbreed

drachten – Energiebesparing staat centraal in het bouwinformatiecentrum dat langs de A7 bij Drachten wordt gebouwd. Het centrum draagt de naam Adverium en wordt ontwikkeld door VDM Wonen en Westerbaan Vastgoed BV, beide uit Leeuwarden.

Het doel van het Adverium is mensen te wijzen op verschillende manieren van energiezuinig bouwen. Het centrum is bestemd voor iedereen die met bouwen en wonen te maken heeft.

Westerbaan begon in februari met de bouw. De aannemer gebruikt duurzame bouwmaterialen met een hoge isolatiewaarde. Verder wordt het centrum uitgerust met een grijswatercircuit waarbij het regenwater wordt gebruikt voor de sanitaire voorzieningen. Het water wordt opgevangen door middel van ondergrondse opslag. Dit systeem levert een waterbesparing van vijftig procent op.

Zonnepanelen op de zonwering van de licht vooroverhellende zuidelijke voorgevel zorgen voor de energievoorziening. Energiebedrijf NUON vult de ontbrekende energie aan met groene stroom. Het Adverium krijgt ook een hoogrendementsketel en een laag temperatuursysteem, zodat niet met een hoge watertemperatuur hoeft worden gestookt. Een natuurlijk luchtcirculatiesysteem zorgt er voor dat conventionele klimaatbeheersing tot een minimum beperkt blijft.

Het bouwinformatiecentrum meet 11.000 vierkante meter, waarvan 3000 kantoorruimte en 8000 showroom. De kantoren en showruimte worden overdekt met een atrium. Het gros van de showruimte is al verhuurd aan bedrijven, particulieren en de overheid. Zo heeft de provincie Friesland onlangs de Stichting Duurzaam Noord opgericht. Deze stichting, die duurzaam bouwen stimuleert, komt ook in het Adverium.

Volgens de initiatiefnemers speelt het Adverium in op de groeiende vraag uit de markt naar duurzaam en energiezuinig bouwen. Met de bouw is een investering van zo’n dertig miljoen gulden gemoeid. Volgend jaar april opent het centrum zijn deuren.

De ramen in de licht voorover hellende voorgevel van het Adverium bij Drachten krijgen zonnepanelen die voor de energievoorziening in het bouwinformatiecentrum zorgen.

Reageer op dit artikel