nieuws

‘Eisen voor kwaliteit van binnenriolering te streng’

bouwbreed Premium

zoetermeer – De eisen voor de dichtheid van binnenrioleringen zijn veel te zwaar. Bovendien moeten nieuwe methoden worden ontwikkeld om te bepalen of installaties die nog niet gereed zijn, lekken vertonen.

Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) en de Nederlandse Technische Vereniging voor Installaties in Gebouwen (TVVL).

Beide organisaties hebben contact opgenomen met de betreffende normcommissie met het verzoek zich te buigen over de eisen en de meetmethoden. Tevens zijn zij verzocht zo snel mogelijk met een aanpassing te komen.

De beide verenigingen komen tot hun conclusie nadat TNO had onderzocht in hoeverre de meetmethode voor de kwaliteit van complete installaties (uit NEN 3215) is te gebruiken voor situaties waarin de riolering gefaseerd wordt aangebracht. Met deze methode speurt een installateur eventuele lekken in de riolering op.

Tijdelijk

Als de installatie nog niet af is, ontbreken nog de lozingstoestellen met stankafsluiters. Op die plekken zou met gebruik van de methode uit de norm tijdelijke afdichtingen moeten komen met een zeer hoge kwaliteit.

Het probleem is actueel nu vanaf 1 januari 1999 het Bouwbesluit niet meer verplicht woningen compleet met alle sanitaire voorzieningen op te leveren.

Dat kan betekenen dat twee verschillende installateurs aan een woning werken: een installatie die de binnenriolering aanlegt tot aan het sanitair, een andere installateur die na de oplevering de afvoerleidingen en de sanitaire voorzieningen aanlegt.

Beide moeten kunnen aantonen dat zij goed werk afleveren. Daarvoor moeten zij de beschikking hebben over geschikte meetmethoden.

Reageer op dit artikel