nieuws

Eigen Huis veroordeelt hoge taxaties van koopwoningen

bouwbreed

amersfoort – Tienduizenden eigenaren van koopwoningen betalen volgens de Vereniging Eigen Huis veel te hoge belastingen en heffingen, doordat gemeenten hun huizen veel te hoog hebben getaxeerd.

Het gaat om de onroerendezaakbelasting, het huurwaardeforfait en lokale heffingen. Voorzitter Van Herwijnen van Eigen Huis weet niet om hoeveel woningen het gaat. “Zeker tien- tot twintigduizend. Maar het kunnen er ook 200.000 zijn.” Eigen Huis heeft zijn nood geklaagd bij staatssecretaris Vermeend van Financien.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten weet niet of gemeenten op grote schaal verkeerd taxeren. “Er gaan jaarlijks zeven miljoen beschikkingen de deur uit. Het kan best dat er 10.000 niet kloppen.”

In 1995 hebben gemeenten de waarde van de woningen vastgesteld volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken. “Daarbij zijn veel ernstige fouten gemaakt”, verwijt Van Herwijnen. In januari 1999 volgt de tweede ronde. Eigen Huis vreest dat het dan niet veel beter zal gaan.

De Tweede Kamer maakt zich overigens zorgen over de kosten van het taxeren van onroerend goed. Werd er tot dusver uitgegaan van een bedrag van 85 miljoen gulden per jaar, het blijkt nu te gaan om 175 miljoen gulden. (ANP)

Reageer op dit artikel