nieuws

CPB gispt rekenwerk Rotterdamse haven

bouwbreed Premium

den haag – Het Centraal Planbureau vindt dat het Gemeentelijke Havenbedrijf Rotterdam naar ruimtegebrek toe rekent.

Dit blijkt uit het CPB-rapport ‘2020 Integrale verkenningen voor haven en industrie, een beoordeling van onderzoek van het Gemeentelijke Havenbedrijf Rotterdam’.

In die laatste studie gaat het Gemeentelijke Havenbedrijf Rotterdam uit van een hoge economische groei, marktaandeelwinst voor de haven over een breed front, een relatief lage ruimtelijke efficiency en beperkte mogelijkheden voor hergebruik van bestaande haventerreinen. Bij elkaar opgeteld, zo vindt het CPB, werken die tekortverhogend.

Op zichzelf zijn deze uitgangspunten nog verdedigbaar, aldus het CPB. Maar door het stapelen van veronderstellingen die allen dezelfde kant uitwerken, worden de risico’s in een richting geplaatst en wordt de kans op realisatie van het totale beeld bijzonder klein.

Met andere woorden, als er al een tweede Maasvlakte moet komen, dan zeker niet zo groot als het havenbedrijf wil.

Reageer op dit artikel