nieuws

Conserveren van natuursteen goedkoop met kiezelmethode

bouwbreed Premium

schoonhoven – Het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg Interieurarchitectuur uit Schoonhoven heeft een goedkope methode ontwikkeld voor het conserveren van verweerde natuurstenen beelden en gevelelementen. Het zogenoemde KES-procede is inmiddels beproefd en aannemer Dry Works uit Almere geeft tien jaar garantie op het resultaat.

Het ontwikkelde procede omvat het verkleinen van de door verwering groter geworden porien van de steen door het toevoegen van amorfe kiezel. Dit gebeurt met kiezelzure esters. Het toevoegen van kiezel wordt gecombineerd met het licht waterafstotend maken van de steen door middel van silaan, een verbinding die silicium en waterstof bevat. Daardoor ontstaat een betere hechting van de toegevoegde kiezel. Na de behandeling blijven er porien open, waardoor waterdamp nog wel in voldoende mate vanuit de steen naar buiten kan.

In de afgelopen twee jaar zijn onderdelen van een aantal monumenten met de methode geconserveerd. Dat betrof dakleien, zandsteen en tufsteen. Begin dit jaar is het door teergraffiti aangetaste Monument Fussilladeplaats Vught geconserveerd en plaatselijk hersteld. Dat is gedaan door Dry Works uit Almere.

Het procede blijkt in beginsel voor alle soorten steen te werken. Hoe groter de porien van de steen zijn hoe beter de resultaten. Voor harde steen zoals graniet is het wel te gebruiken, maar dat zal niet gauw nodig zijn omdat dit gesteente kleine porien heeft.

In tegenstelling tot andere methoden is het KES-procede desgewenst te herhalen. Het is bovendien te gebruiken samen met conventionele reparatiemortels voor natuursteen.

Dry Works is inmiddels zover dat het tien jaar garantie op het resultaat van de methode geeft.

De nieuwe methode heeft een groot voordeel boven de acrylaatmethode, tot nu toe de enige conserveringsmethode voor steen. KES is namelijk ter plaatse is toe te passen. Voor de acrylaatmethode moeten de te conserveren onderdelen naar Duitsland worden getransporteerd om ze daar te laten impregneren. Deze methode heeft ook als nadeel dat naderhand geen nieuwe methode meer is toe te passen. Bij KES kan dat wel.

Het Nationaal Monument op de Dam is behandeld volgens de acrylaatmethode. De KES-methode was volgens een woordvoerder van het adviesbureau uit Schoonhoven wel beschikbaar maar Amsterdam gaf de voorkeur aan acrylaat. “Maar ze hebben alleen de vrijstaande beelden laten doen”, zegt de woordvoerder en brengt daarbij over dat Amsterdam wellicht voor de rest toch ook voelt voor het KES-procede. Daarbij kan meespelen dat de kosten van de nieuwe methode minder dan de helft zijn dan van de acrylaatmethode.

Reageer op dit artikel