nieuws

Bouwbond vreest sociale problemen Gespecialiseerde aannemers monddood

bouwbreed Premium

papendal – Als de gespecialiseerde aannemers, verenigd in de Conga, niet aan het cao-overleg voor de bouw mogen deelnemen, komt er bonje. Dat voorspelt voorzitter De Vries van de bouwbond FNV. Hij wil VNO-NCW voorzitter Blankert laten bemiddelen tussen Conga en de werkgeverskoepel AVBB.

Volgens De Vries zullen sociale problemen ontstaan als zijn bemiddelingssuggestie niet wordt opgepakt en een oplossing achterwege blijft.

“Ik stel op voorhand de werkgevers en hun centrale aansprakelijk voor eventuele sociale problemen”.

Recentelijk heeft De Vries nog met zowel het AVBB als met de Conga gesproken. Hij heeft moeten vaststellen dat het overleg tussen beide organisaties ‘muurvast zit’.

Volgens De Vries moet voor Conga een plaats aan de onderhandelingstafel worden ingeruimd. Dit aangezien haar betrokkenheid ook is gewenst bij het maken van specifieke sectorgebonden afspraken in de plaats van, of aanvullend aan, de bouw-cao.

De Vries doelt in eerste instantie op speciale arbeidsvoorwaarden voor steigerbouwers. Hun werkgevers, aangesloten bij Conga, willen daar alleen over praten als Conga bij het bouwcao-overleg mag aanschuiven.

Brinkman

Het geschil tussen AVBB en Conga duurt alweer een aantal jaren. In 1995 was een oplossing nabij dankzij gesprekken die AVBB-voorzitter Brinkman voerde met zijn collega Meijer van de Conga.

Het NVOB floot Brinkman echter terug, maar bood Conga wel het NVOB-lidmaatschap aan.

Het AVBB houdt de gespecialiseerde aannemers tot vandaag de dag van het cao-overleg af door te stellen dat hun club niet representatief zou zijn. Ook zou mee onderhandelen niet passen in de overlegstructuur.

In 1996 bleek uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) dat 77.656 bouwvakkers in deze gespecialiseerde aannemerij werkten bij bijna duizend ondernemingen. Het aantal verloonde manjaren bij ‘gewone’ hoofdaannemers bleek nog niet het dubbele te zijn.

Ageren

Vorig jaar nam Conga zijn toevlucht tot een kort geding. Maar het AVBB wist de president van de Haagse rechtbank van zijn gelijk te overtuigen.

“Misschien moet nu de beuk er maar eens in”, was daarop het commentaar van de toenmalige vice-voorzitter Blonk van de Conga. Sindsdien laat de Conga geen gelegenheid voorbij gaan, te ageren tegen allerlei in de cao vastgelegde regelingen, die de leden verplicht zijn toe te passen – de cao wordt algemeen verbindend verklaard – maar waarop geen invloed is uit te oefenen.

De meest recente actie was de totale boycot van de nieuwe vorstverletregeling door de Conga met als argument dat die de algemeen verbindendverklaring mist.

Reageer op dit artikel