nieuws

Bouw investeert aanzienlijk minder

bouwbreed Premium

den haag – Komend jaar zullen bouwbedrijven aanzienlijk minder investeren. De sector maakt zich op voor zwaar weer. Dat blijkt uit een steekproef van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ondernemers uit de bouwnijverheid vrezen een daling met 14 procent ten opzichte van 1998. Evenals in 1997 heeft de branche in 1998 voor bijna 2,5 miljard gulden geinvesteerd. De daling betreft geheel en al het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven met meer dan honderd werknemers verwachten hun investeringen te kunnen handhaven op het niveau van nu.

De metaal- en elektro-industrie laten in het CBS-onderzoek een ander beeld te zien. Weliswaar wordt een daling ingecalculeerd van zes procent in 1999 ten opzichte van 1998, maar het relatieve aandeel van de metaal in de industrie blijft het grootst. Voor dit jaar verwachten metaalondernemers 5,5 miljard uit te geven aan investeringen, een stijging van dertig procent ten opzichte van 1997.

Ook de investeringen in de chemische industrie blijven in 1999 hoog, ondanks een verwachte daling met 8 procent in vergelijking met 1998. Dit jaar komen de investeringen in de chemie uit op ruim 4,5 miljard gulden, 63 procent meer dan in 1997.

De totale industrie, dus inclusief de bouwnijverheid, verwacht dat de investeringen in 1999 ruim 17,5 miljard gulden zullen belopen – slechts 3 procent minder dan het recordniveau waarop voor 1998 wordt gerekend.

(ANP/PEP)

Reageer op dit artikel