nieuws

‘Blauwe hoed-scenario’ kan Vinex-locatie in nood redden

bouwbreed Premium

amsterdam – Bijna alle Vinex-contracten kennen een zogeheten Blauwe-hoed-variant die bij een instortende huizenmarkt de bouwlocatie moet redden. Het ‘crash-scenario’ bevat mogelijkheden tot temporiseren of stoppen van de productie als geen vraag meer bestaat naar huizen op een bepaalde plek. Dat liet directeur Franck van Bouwfonds Woningbouw Regio Midden weten op een workshop in Amsterdam over Vinex-locaties.

De uitdrukking Blauwe-hoed-variant komt uit de wandelgangen en is afgeleid van het gezegde dat ‘als de hemel naar beneden komt, we allemaal een blauwe hoed hebben’. De Blauwe-hoed-variant is door het Rijk zelf in de contracten gestopt, zo benadrukte Franck in de ArenA..

“Het is logisch dat je rekening houdt met alle denkbare scenario’s. Nu het goed gaat met de economie heb je dit soort zaken niet nodig. Maar dat zal anders worden. Daarom monitoren we voortdurend om te bepalen of we gebouwde huizen kunnen afzetten. Het projectbureau laat kopersprofielen centraal opslaan”. De ontwikkeling bijvoorbeeld van tweeduizend nieuwe huizen in Leidsche Rijn. “Zou je merken dat er slechts drieduizend belangstellenden zijn, en zou je weten dat de helft afvalt, dan heb je een probleem.”

Voortdurend toetsen via monitoring vindt Franck ‘een vanzelfsprekendheid’. “Dat doet het Bouwfonds al vijftig jaar.”

De monitoring moet plaatsvinden op alle Vinex-locaties. De uitkomsten dienen als vertrekpunt voor de evaluatie van de locaties. Het Bouwfonds heeft zelf niet de mogelijkheden om met aantallen te spelen.

Afspraken per regio

“Afspraken over aantallen zijn per regio vastgelegd. Maar het Rijk kan zoiets wel beslissen. En het wilde ook uitdrukkelijk die mogelijkheid openhouden bij het afsluiten van contracten. Dit om situaties te voorkomen zoals bij het instorten van de woningmarkt in 1979 en 1980. Dat heeft de overheid en dus de belastingbetaler veel geld gekost.”

Franck voorspelt dat alle Vinexlocaties uiteindelijk worden volgebouwd. “Er is veel te veel geld mee gemoeid in de ontwikkelingsfase. De voorinvesteringen zijn zo groot geweest dat iedereen die kosten er uit wil hebben.”

De kritiek op te veel eenvormigheid op de locaties vindt hij ‘totaal ongegrond’. Op het moment dat hij voor het eerst dat soort berichten las, is hij direct allerlei locaties afgereden en heeft drie dia-rolletjes volgeschoten. “Je kunt er veel over zeggen, hoewel pas vijf tot tien procent is gebouwd, maar eenvormig is het allemaal allerminst.”

Op pagina 3: Kwaliteit op Vinex-locaties nog nooit zo bedroevend.

Reageer op dit artikel