nieuws

Belgen in ban van sloopwoede Ook stoeterij van paardenfokker Leon Melchior loopt grote risico’s

bouwbreed Premium

maasmechelen – De verbeten strijd van de Belgische overheid tegen illegale bouwwerken lijkt nu ook de droom van wijlen koning Boudewijn te treffen. Is de bouw van het Klooster der Stilte van de Orde van de Zusters van Bethlehem illegaal of niet?

“Onzin”, zegt L.J.J. Vaessen, eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf in Maasmechelen.

Eind vorig jaar is hij met de bouw van het klooster in het natuurgebied Opgrimbie begonnen. Het was de laatste wens van koning Boudewijn dat het klooster hier zou worden gebouwd. Over enkele weken kan de Orde het gebouw betrekken.

Volgens de aannemer beschikte hij over de vereiste bouwvergunningen. “Ze zijn afgegeven door Brussel en de verantwoordelijke Dienst der gebouwen in Hasselt.” De oppositie in de vorm van de Volksunie en de Vlaamse Liberalen trekt dit nu in twijfel. Volgens de twee politieke partijen is de bouwvergunning onder valse voorwendselen verkregen en had zij in elk geval niet mogen worden afgegeven.

Vaessen: “Maar daarmee proberen zij nu het klooster in de hele affaire rond illegale bouwwerken te trekken. Triest, maar eigenlijk is het een storm in een glas water.”

Zelfbouw

Uit een enquete van de Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’ blijkt overigens, dat een mogelijke sloop van het klooster niet wordt betreurd. Maar liefst 85 procent vindt dat het nonnenklooster tegen de vlakte moet als toch blijkt dat de bouw ervan illegaal is.

Het zal echter geen werkelijkheid worden, zo voorspelt de aannemer resoluut. “Kijk trouwens ook maar naar wat nu wordt gesloopt. Dat is allemaal zelfbouw geweest. Daar zijn voor het merendeel geen erkende bouwbedrijven bij betrokken.”

Inmiddels kan ook de steenrijke Nederlandse voormalige projectontwikkelaar en paardenfanaat Leon Melchior zich zorgen gaan maken.

Sinds eind jaren zestig woont hij op zijn domein Zangersheide in het Belgische Lanaken. Midden in de prachtige natuur heeft hij daar een droomvilla met een portierswoning, garages, kennels, opslagruimten en bovenal paardenstallen gerealiseerd.

Melchior vroeg daarvoor de vergunningen aan, maar kreeg deze niet. Hij trok zich er weinig van aan en bouwde ze toch.

Het regende processen-verbaal maar verder gebeurde er in al die jaren niets. In mei van dit jaar veegde de gemeente Lanaken de meeste bezwaren tegen de bebouwingen van tafel. Het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) werd goed gekeurd waardoor de toestand rond Zangersheide min of meer werd gelegaliseerd.

Vriendjespolitiek

De christen-democratische oppositie (CVP) in de gemeenteraad verweet de liberale burgemeester Willen van vriendjespolitiek. Maar Willen verklaarde alleen het bevel van de toenmalige minister Baldewijns te hebben uitgevoerd.

Nu sinds kort minister Stevaert op ruimtelijke ordening de scepter zwaait, probeert de CVP Melchior alsnog dwars te zitten. De oppositie probeert Stevaert over te halen het door zijn voorganger goedgekeurde BPA te vernietigen. De CVP beweert dat Melchior in ruil voor de waardestijging van 280.000 gulden van zijn domein de in geldnood verkerende plaatselijke volleybalclub een kleine 30.000 gulden heeft geschonken. Dit zou de projectontwikkelaar in ruste op verzoek van burgemeester Willen hebben gedaan. De burgemeester noemt die beschuldiging pure laster. Mocht Stevaert het verzoek van de CVP serieus overwegen, dan ziet de toekomst van de stoeterij van Melchior er somber uit.

Op pagina 3: Sloop villa’s zet Vlamingen massaal aan het klikken.

Reageer op dit artikel