nieuws

Aantal Amsterdamse plannen voor nieuwbouw valt tegen

bouwbreed Premium

amsterdam – Amsterdam heeft dit jaar betrekkelijk weinig nieuwbouwplannen voor huizen ontvangen. Het ging om ruim drieduizend plannen, terwijl het er vorig jaar nog ruim vijfduizend waren.

Vooral het aantal bouwplannen voor grote woningen in de sociale sector stelt teleur. De gemeente streefde naar 250 bouwplannen in deze sector, maar kreeg er slechts 45. Dat heeft de stedelijke woningdienst Amsterdam bekendgemaakt.

Wethouder Stadig (Ruimtelijke Ordening) zal er de komende jaren bij de corporaties op aandringen dat er meer grote sociale huurwoningen worden gebouwd. Dat blijkt uit de Woningbouwplannen 97/98 die gisteren zijn gepresenteerd.

“Met de mindervalidewoningen gaat het beter, voorgenomen waren plannen voor veertig woningen, ingediend zijn plannen voor 74 woningen”, zo staat in een toelichting van de Stedelijke Woningdienst.

Ook het aantal plannen voor groepswoningen voor ouderen overtreft de verwachtingen: er werden er 142 ingediend, terwijl het streefgetal honderd was. Ook het aantal woningen dat werd opgeleverd was met 5700 zeer hoog. De Stedelijke Woningdienst verwacht dat volgend jaar ruim zesduizend plannen voor woningbouw worden ingediend. Stadig tekent hierbij aan dat hij twijfelt of aan de haalbaarheid van al deze plannen. “Er is de laatste jaren te veel sprake van vertraging van plannen en planuitval. Het planaanbod zal het komend jaar kritisch tegen het licht worden gehouden en met de stadsdelen wordt de voortgang van de planvorming besproken.”

Woningverbetering zit in de lift. Ruim duizend particulieren dienden een plan in voor een ingrijpende verbetering van hun woning. Het gaat vooral om huizen in Oud West, De Pijp en Zuid.

Woningcorporaties kochten dit jaar 455 huizen van particulieren met als doel ze later op te knappen. “Gezien de prijzen op de huizenmarkt is dat geen slechte score”, constateert de Stedelijke Woningdienst.

Reageer op dit artikel