nieuws

Aandelenverkoop brengt Bouygues in uiterst moeilijke positie

bouwbreed Premium

parijs – De groep Bouygues is in een zeer moeilijk parket gebracht. Vincent Bollore, de grootste aandeelhouder van de beton- en communicatiegroep, verkocht deze week al zijn aandelen (12,61 procent) aan de groep Artemis van Francois Pinault. In feite is Pinault nu een grotere aandeelhouder dan de gebroeders Bouygues zelf.

Inclusief zijn eigen aandelen bezit Pinault nu een totaal van 16 procent in het kapitaal van Bouygues. De gebroeders Bouygues bezitten samen 14,6 procent, maar hebben wel 22,5 procent van het stemrecht.

Door zijn aandelen te verkopen is Vincent Bollore voor de realiteit gezwicht: bij Bouygues zou hij nooit inspraak krijgen in de bedrijfsstrategie. Een volledige overname van de groep zou hem veel hoofdbrekens en miljarden kosten. Zo draagkrachtig is Bollore niet. De Bretonse zakenman mag zich evenwel troosten met een winst van 500 miljoen gulden.

Pinault, ook uit Bretagne en een persoonlijke vriend van president Chirac, is zeer draagkrachtig. Zijn groep Artemis verzamelt klinkende namen als: Chateau-Latour (94 procent) Veilinghuis Christies (100 procent), distributieketen Pinault-Printemps-Redoute (PPR, 42,6 procent) en zo meer.

Over Pinaults voornemens met Bouygues is nog niets bekend. Francois Pinault zal Martin en Olivier Bouygues niet lang in het ongewisse laten; hij is een man van vlot handelen. Zijn verleden laat zien dat hij een industriele logica heeft. Hij is niet bang voor spectaculaire overnames zoals met het veilinghuis Christies of in de jaren tachtig met de verlies lijdende houtfabrieken Isoroy en de papierindustrie Chapelle Darblay. De twee laatsten deed Pinault met grove winst van de hand.

Volgens insiders zou Pinault veel belangstelling hebben voor de telecom-poot van Bouygues en dan met name het commerciele televisiestation TF1.

Met deze man moeten de gebroeders Bouygues in ieder geval ‘cartes sur table’ spelen en medezeggenschap afstaan. Gebeurt dit niet dan wordt een volledige overname van de betongroep niet uitgesloten. In tegenstelling tot Bollore heeft Pinault hier wel de middelen voor.

Reageer op dit artikel